IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системни проблеми в отчетите на малките общини установи Сметната палата

Често се допускат грешки при отчитането на средства по програми и проекти

16:29 | 23.01.15 г.
Системни проблеми в отчетите на малките общини установи Сметната палата

Проверки на Сметната палата установиха проблеми във финансовата отчетност на малките общини. Това съобщи одитната институция след одити на годишните финансови отчети за 2013 г. на всички 264 общини в страната.

Без резерви са заверени годишните отчети на 60 общини (в т. ч. на 45 общини с бюджет над 10 млн. лв. и на 15 общини с бюджет под 10 млн. лв.).

При 145 общини има несъществени отклонения. Това са 49 населени места с бюджет над 10 млн. лв. и  96 общини с бюджет под 10 млн. лв. Техните отчети са заверени без резерви с обръщане на внимание.

С резерви са получили заверка 55 общини поради съществени отклонения - 9 общини над 10 млн. лв. и на 45 общини под 10 млн. лв.

На 4 общини с бюджет под 10 млн. лв. – Костенец, Маджарово, Невестино и Годеч, е отказана заверка. Причината - съществени отклонения по стойност и по характер. Годишният финансов отчет на посочените общини не дава вярна и честна представа за отразената в него финансова и нефинансова информация, смятат одиторите.

Те припомнят, че на главния прокурор е пратен одитният доклад за заверка с резерви на годишния финансов отчет на Видин за 2013 г.

Повечето отклонения в отчетите са свързани с неправилно отчитане на приходи и разходи, неспазване на указанията на Министерството на финансите при отчитане на средства по програми и проекти, пропуски при инвентаризации. По време на самите одити са коригирани значителна част от констатираните отклонения и са изготвени нови отчети.

Сметната палата прави няколко извода за общините с бюджет под 10 млн. лв. При тях делът на становищата за заверка без резерви е близо 5 пъти по-малък, заверките с резерви са 3 пъти повече, а в тази група са всички отказани заверки.

Констатираните съществени отклонения по стойност и характер в малките общини (с бюджет под 10 млн. лв.) показват недобра финансова отчетност в повечето от тях, твърдят проверяващите. Междувременно от Сметната палата припомнят, че новият закон за одитната институция предвижда вече да не се заверяват счетоводните отчети на 161 общини с бюджет до 10 млн. лева.

С решения на Сметната палата са и приети одитни доклади със становища за заверка на годишните финансови отчети за 2013 г. на всички бюджетни организации - министерства и ведомства, и държавни висши училища.

Министерствата и ведомствата имат следните отклонения в отчетите: неправилно отчитане на дълготрайни материални и нематериални активи, дялове и акции в търговски дружества, неосчетоводяване на земи зад граница, отклонения при анализите за дълготрайни материални активи в процес на придобиване към края на годината и определяне на приблизителна счетоводна оценка на незавършеното строителство.

Проблеми имало и с отчитане на възстановени приходи и разходи, осчетоводяване на договорите като поети ангажименти, с текущото начисляване на внесени гаранции от бенефициентите по оперативните програми и др. ВУЗ-овете пък неправилно отчитали средства, предоставени от фонд „Научни изследвания“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още