IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове оспорват методиката на КФН за изчисляване на доходността

Намерението на дружествата да сезират европейския небанков регулатор идва в отговор на многобройните обвинения към тях, че реализират отрицателна възвръщаемост

18:46 | 25.02.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пенсионните фондове оспорват методиката на КФН за изчисляване на доходността

Пенсионните фондове ще сезират Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) относно методиката, която Комисията за финансов надзор (КФН) използва, за да изчислява реалната доходност, която постигат фондовете.

Това разкри главният изпълнителен директор на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова по време на семинар, посветен на промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и въздействието им върху пенсионната система и икономиката на страната, организиран от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

„Ще сезираме EIOPA за методиката, която КФН използва, за изчисление на доходността. Нека органът да прецени кой метод е правилният – този, които КФН използва, или този на пенсионните компании“, заяви Петкова.

Намерението на дружествата идва в отговор на многобройните обвинения към тях, че реализират отрицателна доходност и по този начин не успяват да съхранят средствата по индивидуалните партиди на осигурените.

Припомняме, че по време на заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание от края на януари КФН представи информация, според която за последните десет години средната реална доходност на универсалните пенсионни фондове е -0,16% на годишна база, а за периода от 30 март 2012 г. до 30 септември 2014 г. е -1,75%.

След изнесените данни от пенсионните компании се защитиха, като посочиха в отворено писмо, че реалната доходност, разпределена по партидите на осигурените лица в пенсионните фондове за периода 30.03.2002-30.09.2014 г., е положителна, като е в размер на 5,56% за периода, или 0,464% годишно.

Изпълнителният директор на „ДСК-Родина“ Николай Марев обясни разликата в използваните методи. Според него КФН използва т.нар. временна-претеглена възвръщаемост, докато пенсионните компании – парично-претеглена възвръщаемост.

Времева-претеглената възвръщаемост се пресмята, като се съединят много на брой възвръщаемости за всеки подпериод, като се приема, че е инвестиран 1 лев в началото на всеки подпериод. Резултатът е еквивалентен на инвестиция от 1 лев в началото на периода без последващи входящ иили изходящи парични потоци.

От своя страна парично-претеглената възвръщаемост се пресмята, като се вземат предвид първоначалната инвестиция, крайната стойност и всички входящи и изходящи парични потоци. Показателят представлява средната възвръщаемост на всички инвестирани средства, докато времева-претеглената възвръщаемост представя възвръщаемост на 1 лев инвестиция в началото на периода. Според Марев парично-претеглената възвръщаемост е подходящ метод за оценка на нарастването на средствата на осигурените лица.

„Като стане ясно, че доходността е положителна, ще постигнем това медийно насищане, което бе постигнато през предходния месец“, коментира Петкова по повод обясненията на фондовете пред медиите, че доходността е положителна.

След като регулаторът на небанковия финансов сектор в Европа EIOPA се произнесе, Петкова заяви, че ще бъде потърсена отговорност на заместник-председателя на КФН с ресор „Осигурителен надзор“ „за заблуждение на цялото население и немалък брой политици“ относно доходността на фондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Чел съм глупости но такова нещо - ''...да се обърне пирамидата колкото е по-голям доходът, толкова е по-малка вноската в НОИ, за да има стимули за хората, дори и тези с по-високи доходи, да внасят все пак пари в Националния осигурителен институт. Това ще стимулира и онези, които имат по-ниски доходи, да ги увеличават, за да плащат по-малко данъци в НОИ - http://darikfinance.bg/***/113247?&order=asc#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
Просто казано тъй като се водят валутни войни и не се знае колко ще е инфлацията и доходността по ДЦК и т.н. активи в крайна сметка след 10-20-40год. може да вземем 500лв. допълнителна пенсия но 1 хляб да е 50лв. - Вдигането на лихвите води до инфлация и т.н. въртим се в кръг ''за периода 30.03.2002-30.09.2014 г., е положителна, като е в размер на 5,56% за периода, или 0,464% годишно.''за 0,4% не си заслужава защото частните фондове са изложени на голям риск от фалит тоест от цялата работа както някъде пишеше фондовете си делят милиони - няма смисъл от такова ''разделение на труда'' и т.н. Предложението на ООН за 4 - дневна раб.седмица с цел повече заетост е за накрая и съм описал основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Пенсионните ФОР ПРОФИТ фондове / с печалба ограничена, но и ГАРАНТИРАНА/ИЛИ ФАШИЗЪМ/ ОТ ДЪРЖАВАТА/ на черното бяло ще казват, за да защитават ПАРИТЕ СИ, ЛЕСНИТЕ СИ ПАРИ, СЛАДКИТЕ СИ ПАРИ, ГАРАНТИРАНИТЕ СИ ПАРИ.... Ето това е Фашизъм братя и сестри - ФАШИЗЪМ Е ДЪРЖАВНОТО ГАРАНТИРАНЕЕ НА ПЕЧАЛБИ ЗА ЧАСТНИ ИНАЧЕ СУБЕКТИ Такъв е случая и с Гражданската отговорност - ЧАСТНИЦИ ГАРАНТИРАНИ С ПЕЧАЛБИ ОТ ОБЩИТЕ, НАШИТЕ ПАРИ СОЛИДАРНО Затова ние живеем във ФАШИЗЪМ, защото едните са ПО ЗАКОН ГАРАНТИРАНИ НА БЛОГОПОЛУЧИЕ И ПЕЧАЛБИ, А ДРУГИ СА БОЛНИ, ГЛАДНИ, БЕЗДОМНИ И УМИРАТ БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ, ХРАНА, ДОМ.... СМЪРТ ПОРАЖДА ФАШИЗМА И НИЕ ВСИЧКИ СИ ЗАТВЯРЯМЕ ОЧИТЕ ЗА ТОВА - СРАМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
lilivan
преди 9 години
Писах и преди тук по тоя въпрос, но статията изчезна.За това, как аз лично си изчислих доходността, след като си изтеглих сумата по пенсионна осигуровка от работоздател, доброволна май се водеше, която всеки може да я изтегли 5 г преди пенсия без да плаща 10% данък.Та сметнах колко работодателя ми е внасял от заплатата и колко получих накрая - оказа се 12 процента и кусур. получих повече (за година е този процент, естествено)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
algo
преди 9 години
Съвсем се обърках с тези "претеглености". Винаги съм си мислил, че единственият измерител е това в колко се превърнал 1 лев инвестиран преди еди-колко-си време като си затворя позицията (евентуално обърнато в проценти годишно през средна-геометрична, за сравнимост).А иначе таксите на БГ пенсионните фондове са направо нагли - мен ми взимат само 5% на входа. Пълен абсурд.Нищо чудно, че при тези такси реалната доходност на парите дет'ми ги удържат да е отрицателна.Добави и това, че половината ПФ се източват от акционерите през инвестиции в свързани лица и добрата идея за лични партиди и частно пенсионно осигуряване е напълно опорочена на местна почва.Оттук, безумие от рода на това да се върнат парите в НОИ да закърпят някой друг бюджет вече не ми изглежда толкова лишено от здрав разум. Така или иначе едва ли ще стигна да си ползвам "спестени" пари по "лична" партида. Щото ще са ми ги окрали с такси и куци инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
vankel
преди 9 години
Тая Даниеула като я гледам на снимката била яка гърла бе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Хайде да не откриваме топлата вода Просто се взимат средните стойности в ЕС като приходи и разходи и се прилагат у нас ''Средното равнище на корпоративния данък в ЕС е близо 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица близо 4 пъти'' - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No218.htm Разликата във БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya в коментар 2 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#comments съм дал графика от Google за БВП-то на един работещ тоест при 2 пъти по-голям БВП в Германия разликата в минималните заплати е 7 пъти а Румъния има по-малък БВП но миним.заплата е по-голяма от България ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИ С ЧИСЛА ,ГРАФИКИ И ТАБЛИЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
В интерес на истината трябва да се ревизират инвалидните пенсии и въобще разходите на бюджета и т.н. събрал съм факти как се ограби и граби България - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939Само 5 000 000 000 лв. сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО Може да се съберат 8 млрд.лв. които се инвестират а не соц.помощи и т.н. съм описал всичко в 5 коментара тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 9 години
Митак първо требе се сезира Европейския съд дето ми натресоха да плащам данък на крадливи частници.Второ всичките мошеници у панделата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
При 5% годишни такси е нормално да има такава доходност и въпроса е принципен и стига толкова понци схеми Не ми се пише а и тук не може да се пише много и затова давам препратка къде съм коментирал - http://darikfinance.bg/***/113247?&order=asc#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още