IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните дружества поискаха оставката на Ангел Джалъзов

Според асоциацията им зам.-председателят на КФН е заблудил депутатите и обществеността с данните за средната реална доходност на фодновете

15:48 | 13.03.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Пенсионните дружества поискаха оставката на Ангел Джалъзов

Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване настояват за оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ангел Джалъзов. В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева, министъра на финансите Владислав Горанов и др., с което Investor.bg разполага, от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) настояват председателят на КФН Стоян Мавродиев да поиска смяната на Джалъзов.

Повод за искането е изказване на зам.-председателя на КФН по време на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси в края на януари, по време на което той заяви, че за последните десет години средната реална доходност на универсалните пенсионни фондове е -0,16% на годишна база, а за периода от 30 март 2012 г. до 30 септември 2014 г. е -1,75%.

След изнесените данни от пенсионните компании се защитиха, като посочиха в отворено писмо, че реалната доходност, разпределена по партидите на осигурените лица в пенсионните фондове за периода 30.03.2002-30.09.2014 г., е положителна, като е в размер на 5,56% за периода, или 0,464% годишно.

Според асоциацията твърдението на Джалъзов не отговаря на действителността, а с изказването си той е въвел в заблуждение народните представители и обществеността, „предоставяйки им непълна и манипулативна информация“. „Считаме, че това негово поведение е против интересите на потребителите на финансовите услуги, тъй като нарушава доверието в стабилността и прозрачността на финансовия сектор. Освен това то е в нарушение на чл. 11 от Закона за КФН (за целите на КФН, които са защита на интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица, осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие на финансовите пазари, включително чрез правила и системи за управление на рисковете на тези пазари, б. ред)“, посочват от БАДДПО в писмото си.

Припомняме, че в края на февруари, отново по време на заседание на ресорната парламентарна комисия, стана ясно, че пенсионните фондове ще сезират Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) относно методиката, която Комисията за финансов надзор (КФН) използва, за да изчислява реалната доходност, която постигат фондовете. В сегашното си писмо от асоциацията посочват, че EIOPA вече е сезирана преди дни по темата.

Освен това в писмото от БАДДПО се посочва, че дружествата настояват институциите да вземат отношение за въвеждане на „световнопризнати във финансовата индустрия методики“, които според тях няма да дават основания за манипулации и въвеждане в заблуждение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Alternate
преди 9 години
Който и да сложат Пенсионните пак няма да са доволни. В случая говорим за *** постъпка.. пак си го набиват.. че то в доклада има ясна информация за доходността!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
spurs
преди 9 години
Не разбирате ли, че Джалъзов е осъдения, срещу който всички трябва да хвърлят камъните. още 2006 са били готови предложения за промяна на КСО-то ( отнасящи се за промяна на такси, въвеждане на мултифондове и т.н.), но нашите политическа класа винаги се е интересувала от проблема когато падне върху главите им и ги счупи. За съжаление нашите политици са хронично късогледи без желание и възможност да бъдат излекувани. Според мен проблема не е Джалъзов, а някой се опитва да се измие ръцете с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
993
преди 9 години
Питайте кой е Джалъзов? Световно неизвестен, с никакъв опит и качества! Кукла на конци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
vankel
преди 9 години
Много куха лейка е тоя Джалъзов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още