IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вноската на БНБ в бюджета намалява през 2014 г.

Централната банка внася в републиканския бюджет 75% от превишаването на приходите си над разходите

17:55 | 17.07.15 г. 1
Вноската на БНБ в бюджета намалява през 2014 г.

През 2014 година БНБ е внесла в бюджета 62,9 млн. лева, спрямо 105 млн. лева през предходната година. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите по време на парламентарния контрол днес.

Съгласно Закона за БНБ централната банка внася в държавния бюджет 75% от превишаването на приходите си над разходите. Приходите на банката идват основно от управлението на валутните резерви.

Въпросът към Владислав Горанов, зададен от депутати от Реформаторския блок, беше свързан и с разходите, които прави институцията и основно перото за възнаграждения към персонала. Според Петър Славов годишно БНБ отделя над 20 млн. лева за заплати на служителите си.

Владислав Горанов обаче отказа да коментира този въпрос с мотива, че централната банка е независима институция и изпълнителната власт не знае какви са заплатите в банката. Преди дни независимият депутат Велизар Енчев посочи, че заплатата на гуверньора на БНБ е 45 хил. лева месечно. Днес финансовият министър уточни, че тази цифра е „далеч от истината“.

Според Петър Славов при внасянето на вноската на БНБ в бюджета трябва да бъдат показани данни и за приходите и разходите на банката, заедно с разбивки по пера.

Той допълни, че не би било справедливо, ако гуверньорът получава по-висока заплата от премиера, който има не по-малко отговорности от него, а и на фона на кризата с КТБ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ACA
преди 8 години
Другаря Орешарски има пръст в тази работа. Нали щеше да "рестартира" икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още