IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на БНБ Димитър Радев официално встъпи в длъжност

Иван Искров, който ръководи централната банка 12 години, пожела на своя наследник да отстоява с твърдост независимостта и достойнството на институцията

13:53 | 15.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: БНБ</em></p>

Снимка: БНБ

Вече бившият управител на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров днес официално предаде поста на новоизбрания Димитър Радев, информират от централната банка.

Искров, който ръководи БНБ в продължение на два мандата от 2003 до 2009 г. и от 2009 до 2015 г., благодари за честта да бъде начело на институцията в продължение на 12 години. Той изрази задоволство от навременния избор на нов управител от 43-тото Народно събрание и поздрави Радев с встъпването му в длъжност.

Искров пожела на своя наследник да отстоява с твърдост независимостта и достойнството на централната банка, както през вчерашния ден при обявяването на екипа си.

От своя страна Радев, когото НС избра вчера, благодари на Искров за постигнатото през последните 12 години, за участието на БНБ в подготовката на членството на България в ЕС и при самото членство. Според Радев кризата от последната една година е овладяна и БНБ ще излезе от нея много по-силна, допълват от банката в съобщението до медиите.

В знак на приемственост Иван Искров символично е връчил на Радев сребърния звънец, с който се откриват и закриват в последните 12 години заседанията на Управителния съвет (УС) на БНБ. Искров подчерта, че решенията в този период са приемани с консенсус и изрази убеденост, че тази традиция ще бъде запазена.

На церемонията присъстваха управители на БНБ от последните повече от 30 години – Васил Коларов, Тодор Вълчев, Любомир Филипов, Светослав Гаврийски, членове на УС на БНБ, ръководители на търговски дружества, в които БНБ има участие, и ръководителите на дирекции на централната банка.

Снимки от церемония по встъпването в длъжност на новоизбрания управител на БНБ вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още