IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ предлага прагът за плащания в брой да падне до 5 хил. лв.

Ако промените в Закона за ограничаване на плащанията в брой бъдат приети, ще влязат в сила от 1 януари 2016 г.

16:02 | 14.09.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
МФ предлага прагът за плащания в брой да падне до 5 хил. лв.

Министерството на финансите (МФ) предлага да се намали размерът на плащанията, над който те трябва да се извършват по банков път, на 5 000 лв. от текущите 15 000 лв. Това е записано в предложенията за изменение на Закона за ограничаване на плащанията в брой посредством промени в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО). Те са публикувани за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство до 26 септември.

Ведомството предлага нормативно регламентираният праг за ограничение на плащания в брой в страната да бъде намален от 15 000 лв. на 5 000 лв. като мярка за ограничаване на сивата икономика.

„Предлаганото допълнително ограничаване на плащанията в брой е в съответствие с наложилата се практика в държавите членки на Европейския съюз, където прагът за ограничаване на плащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро“, аргументират се вносителите.

Предлага се плащанията на територията на страната да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 5 000 лв. или на стойност под 5 000 лв., представляваща част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава 5 000 лв.

Ограничението обаче ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5 000 лв. по курса на Българската народна банка в деня на плащането, става ясно от мотивите.

„Мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот“, допълват от МФ.

Предложените промени в законопроекта няма да доведат до необходимост от допълнителни финансови средства за бюджета, а проекта за промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой се въвеждат норми на правото на ЕС, поради което е изготвена справка за съответствие.

В преходните и заключителни разпоредби на проекта за изменение и допълнение на ЗКПО е записано, че ако падането на прага до 5 000 лв. бъде прието, то това ще стане от 1 януари 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 14 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Че с кеш да не би да се защитават? Въпросните правителства и/или диктатори пускат печатницата и кеша от кеш става на тоалетна хартия.Това което искат да ни наложат, освен достъп до всякакъв cashflow е и един огромен "QE", защото масово ограничава икономическата свобода - налага насилствено парична система. За пример: 1 ваучер за храна от 5 лв. не е равен на 5 лв. кеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 32 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Аз съм категорично против ограничаване на кешовите плащания независимо от повода за това. Очевидно ние сме се запътили към постепенна забрана на кеша и пълен на контрол върху вашите лични финанси за институциите. Ако например утре държава реши да събере насила по x лева за интеграция на бежанците от всички граждани няма да има сила, която да спре подобно безумие, докато ако държите кеш просто да откажете да платите. Същите тези идеолози искат забрана прехвърляне на имущество от родители на деца, защото това били "социално несправедливо", както забрана за продажбата на големи количества ценни метали като злато и сребро. Кешът никога не трябва да изчезне, защото без него даден човек или група хора няма как да се защитят от репресивни правителства или диктатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 29 rate down comment 1
draifuss
преди 8 години
Е хубаво ама човек с тези смешни регламенти скоро и на бар и ресторант няма да може да отиде.Аз примерно нямам ли кешовица в джоба се чувствам като гол и употребен с тия пластмасови банкови карти.На опашки в магазините става много кофти на някой човечец като му кажат има проблем с картата Ви.Хахахах пари на карта все едно нямаш нищо под ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 1
draifuss
преди 8 години
Кеша е бил, е сега и ще бъде винаги кинг при плащане.Реално парите ги няма има само цифри и ентър.Хахахаах има едни ДРУГАРЕ, които мислят как само да прибират парите на хората и някой да им работи без ПАРЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 32 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
КЕШОВИТЕ ПАРИ НИ ПРАВЯТ СВОБОДНИ, А НЕ РОБИ НА ЕДНА ФИНАНСОВО ОЛИГАРХИЧНА СИСТЕМА, КОЯТО ВЛИЗА В ЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ВСЕКИ ОТ НАС.---Точно това е истината ! И от това ги е страх лихварите! Но не си дават сметка, че ще се мине на бартер и пак ше ядат хурката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 31 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
МФ предлага прагът за плащания в брой да падне до 5 хил. лв.---На всички лихвари им е ясно, че хората вече знаят за СИСТЕМАТА и как тя функционира и, че дефакто това е една пирамида, са несъщестуващи реално пари! Нито депозитите са "реални", нито кредити! ЛЪЖА е всичко от началото до края! Да попитам някой, който има повечко пари по сметка... над 100 хил. , да речем, виждал ли си е някога "на живо" тия 100 хилки, които има в "сметката"?! Сигурен съм, че не! И ако поне 10% рекат да си видят "на живо" парите - СИСТЕМАТА рухва... защото тия пари реално ги НЯМА! ПарАта е пара, когато е в брой! Всичко друга са ... "пиксели"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 1
undoo
преди 8 години
Предлаганото допълнително ограничаване на плащанията в брой е в съответствие с наложилата се практика в държавите членки на Европейския съюз, където прагът за ограничаване на плащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евроМного хубаво там и горивата са в диапазона 1.6-1.7лв. за литър. Но в БГ няма предложение за намаляване на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 6
крас
преди 8 години
ПАРИТЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА. ЗАЩО ДЪРЖАВАТА БЯГА ОТ КЕШОВИТЕ ПЛАЩАНИЯ ИСТИНАТА Е ЕДНА - огромен ликвиден проблем в банковата система!НИЕ СМЕ КАТО ГЪРЦИЯ - на капково напояване и командно дишане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 46 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Като прибавим към тази новина и ДАНЪК ЗА ТРАНЗАКЦИИ който ЕС се готви да въведе ситуацията става съвсем весела. Банките вместо кредитни институции се превръщат в паразитиращи ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ, които правят пари от ТАКСИ събирни при всяко плащане!КЕШОВИТЕ ПЛАЩАНИЯ ЗАОБИКАЛЯТ БАНКОВИЯ ТЕРОР И ДЪРЖАВНИЯ РЕКЕТ!КЕШОВИТЕ ПАРИ НИ ПРАВЯТ СВОБОДНИ, А НЕ РОБИ НА ЕДНА ФИНАНСОВО ОЛИГАРХИЧНА СИСТЕМА, КОЯТО ВЛИЗА В ЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ВСЕКИ ОТ НАС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
khao
преди 8 години
излагате се ... това няма и една пачка алеко константиновци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още