IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ предлага прагът за плащания в брой да падне до 5 хил. лв.

Ако промените в Закона за ограничаване на плащанията в брой бъдат приети, ще влязат в сила от 1 януари 2016 г.

16:02 | 14.09.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
МФ предлага прагът за плащания в брой да падне до 5 хил. лв.

Министерството на финансите (МФ) предлага да се намали размерът на плащанията, над който те трябва да се извършват по банков път, на 5 000 лв. от текущите 15 000 лв. Това е записано в предложенията за изменение на Закона за ограничаване на плащанията в брой посредством промени в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО). Те са публикувани за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство до 26 септември.

Ведомството предлага нормативно регламентираният праг за ограничение на плащания в брой в страната да бъде намален от 15 000 лв. на 5 000 лв. като мярка за ограничаване на сивата икономика.

„Предлаганото допълнително ограничаване на плащанията в брой е в съответствие с наложилата се практика в държавите членки на Европейския съюз, където прагът за ограничаване на плащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро“, аргументират се вносителите.

Предлага се плащанията на територията на страната да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 5 000 лв. или на стойност под 5 000 лв., представляваща част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава 5 000 лв.

Ограничението обаче ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5 000 лв. по курса на Българската народна банка в деня на плащането, става ясно от мотивите.

„Мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот“, допълват от МФ.

Предложените промени в законопроекта няма да доведат до необходимост от допълнителни финансови средства за бюджета, а проекта за промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой се въвеждат норми на правото на ЕС, поради което е изготвена справка за съответствие.

В преходните и заключителни разпоредби на проекта за изменение и допълнение на ЗКПО е записано, че ако падането на прага до 5 000 лв. бъде прието, то това ще стане от 1 януари 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Чрез "банкнотите и монетите в обръщение" които се отразяват в ПАСИВИТЕ на Управление емисионно на БНБ се извършват огромната част от разплащанията у нас.Може би някой иска да се наложи американския метод на разплащания при който долара е ЕКВИВАЛЕНТ , а не разплащателно средство както например е българския лев в България.За да се премине към безналични плащания се изисква да съществува развита система от пост терминали подобна на тази в Америка.В БЪЛГАРИЯ ТАКАВА СИСТЕМА НЕ СЪЩЕСТВУВА, И КЕШОВИТЕ ПЛАЩАНИЯ ИЗВЪРШВАНИ С ЛЕВОВЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА БЪДЕ ОСНОВЕН НАЧИН ЗА РАЗПЛАЩАНИЯ. Увеличаването на паричната маса показва необходимостта от обезценка на лева спрямо еврото и необходимостта от корекция на ВАЛУТНИЯ БОРД!Ако това не стане ЧУЖДИТЕ МОНОПОЛИСТИ под претекст, че изплащат заеми към фирмите си майки базирани в чужбина, ще заменят СКЪПИ ЛЕВОВЕ , за ЕВТИНА валута!ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДЪЛЖАВА!Трябва да се сложи край на това безобразие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
И въпрос, когато се печатат левове, какво се печата и в каква валута за резерва?Не е ли там отговора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
"""""""""""""""""""Същите тези идеолози искат забрана прехвърляне на имущество от родители на деца, защото това били "социално несправедливо", както забрана за продажбата на големи количества ценни метали като злато и сребро""""Това е американската система!Казвам Ви, американските консултанти вече бързат, искат собствеността на имоти, къщи, апартаменти да изчезне като идея!Всичко трябва да мине на кредити.Затова и искат, както е в Америка, бащата да продаде къщата на сина си или ако я остави наследство, данъкът е три четвърти от стойносттна на имота.Факт, в Америка отдавна са забравили за наследствата, само които знаят играта на тръстовете се оправят.Но това са най-големите, като се започне с фамилиите на лихварите/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 14 rate down comment 2
крас
преди 8 години
КАКВО СЕ СЛУЧВА?!Влизате в сайта на Управление емисонно на БНБ и наблюдавате как се движат стойностите на "банкноти и монети в обръщение"Към края на юли т.г. те са 11,2 млрд.лв, а в момента са 12.06 млрд. лв. !!!ПЕЧАТНИЦАТА РАБОТИ ЗДРАВО, И КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!При въвеждането на ВАЛУТНИЯ БОРД парите в обръщение са били само 0,590 млрд. лв. , а сега са 12,06 млрд. лв.!!! ПАРИЧНАТА МАСА СЕ Е УВЕЛИЧИЛА 20 ПЪТИ, А ДЪРЖАВАТА ОГРАНИЧАВА ТЕГЛЕНЕТО ИМ !!!!ЗАЩО СЕ ПЕЧАТАТ ЛЕВОВЕ?!НЕ Е ЛИ БЕЗКРАЙНО НАДЦЕНЕН ЛЕВА?!ДОКОГА ТАКА БЕ ПОЖАРНИКАРЮ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 14 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
И аз БЯХ за свободния пазар през 1992 г., когато си получих съдебното решение за първата си еднолична фирма. От тогава много неща видях, много неща разбрах и много се промених!Според мен приказките за свободен пазар вече са толкова утопични, колкото и за комунизъм! Просто светът неизбежно се движи към социализъм, но според мен няма как да стане по мирен начин. Вероятно революцията на Маркс, поради липса на класово осъзната революционна сила ще бъде заменена от някаква разтърсваща криза с елементи на война и новият строй ще бъде въведен под формата на спасително мероприятие. Така сегашните елити вероятно ще съхранят под някаква форма властта си и занапред.Иначе каквато и да е гаргата, трябва да е рошава - или напълно свободен пазар и който оцелее, оцелее, или абсолютно държавно планово стопанство и никаква частна собственост! Иначе нали виждаш какво става - или капиталисти с единия крак в затвора, или социалисти в частни банки... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 24 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Премахването на парите в брой, ще обезсмисли изобщо понятието национална валута, ще обезсмисли изобщо понятието "пари", ще обезсмисли изобщо необходимостта от "печатане"...ще има само едни пикселиЗа каква "национална валута" ще може да става дума, ако тази валута няма да може "да се пипне" ?! Другият момент е, че така "силово" държавата налага - всяко лице да има банковасметка...Ами аз може да не искам да имам сметка ... не съм длъжен да имам сметка, както и не съм длъжен да имам нищо общо с банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
аз съм за свободният пазар, държавата собственик само в някои сектори върви. Например-производството на електричество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 17 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
И да не ме разберете погрешно, ще поясня - аз съм за социализъм, но не тази перверзия - приватпрофитсоцлосизъм! Държавата - собственик, бенефициент и преразпределител - ДА, а не съдружник и спонсор на шепа банково-финансови олигарси, които са превърнали държавата в едно непресъхващо виме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 23 rate down comment 2
alphaomega
преди 8 години
Това не е спонтанна идея а нареждане от много нависоко, и нашите *** изпълняват послушно щото иначе ще им дърпат ушите! Още миналия месец по някой западни медии и блогове имаше новини на тая тема. Слуховете са че централните банки на страните от Г7 са се договорили, в срок от няколко години да премахнат кеша като средство за разплащане. В някой държави плана е изпълнен на 90%. От личен опит знам че в Англия ако изтеглиш от банка повече 5К в кеш това се счита за "подозрителна активност" и в някой случаи те карат да попълваш допълнителна декларация потвърждавайки че парите няма да бъдат използвани за нелегални дейности( например закупуване на наркотици, оръжие .......или даване на подкупи.) Банките и правителствата явно искат да затворят кръга и народа да е 100% зависим от тях. Който им е неодобен му блокират сметките и готово.Малко по малко отнемат свободите на хората и в един момент се оказва че то вече няма свободи а тоталитарна държава и пак е дошло време за революция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 22 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Когато Джордж Вашингтон и компания са изготвяли Американската конституция те правилно са се досетили, че най-голямата опасност за правата и свободите на гражданите идва не от останалите граждани, или враговете на държавата, а от самата държава. Поради тази причина в тяхната конституция има специални правила, които защитават собствеността, живота и свободите на всеки гражданин от посегателство от страна на държавата. Либералния режим за разпространение на оръжия в САЩ е предвиден като механизъм за защита срещу самата държавна машина, а не средство срещу крадци и нарушители. Защитата на собствеността и свободата на словото има подобна функция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още