fallback

Дацов: Данните за изпълнението на Бюджет 2015 са объркващи

При структурен дефицит от 2,5% правителството ще трябва да реши дали да реже разходи, или да увеличава данъци, смята анализаторът

11:17 | 02.02.16 г. 7

Дефицитът в бюджета за 2015 година е по-малък от очакваното, но данните са объркващи и параметрите не отговарят на това, което икономиката би искала, смята финансовият анализатор Любомир Дацов. Пред БНР той коментира, че не би трябвало да има дефицит, защото икономиката „работи с 3% растеж“., инфлацията е стабилна и има ръст на работните места.

Според него на пръв поглед преизпълнението на данъчните приходи спрямо 2014 година като процент е много впечатляващо. В същото време обаче само от ръста на икономиката и откритите работни места приходите в пенсионния фонд и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) би трябвало да са допълнително 1,1 – 1,15 млрд. лева.

Дацов нарече „доминираща тема“ повечето средства, получени по еврофондовете. Те обаче се облагат с данък добавена стойност (ДДС), което е донесло още 400 млн. лева.

„Практически не остана това, което се нарича подобрена събираемост в бюджета“, смята анализаторът и допълни, че от по-добра събираемост в бюджета са внесени не повече от 100 – 150 млн. лева.

Дацов отчете, че това е положителна тенденция, макар и не „главозамайващ успех“, и допълни, че икономиката се развива и това ще се запази и през тази и следващата година. Подобренията обаче не са в резултат от държавната политика, а в 90% от външни фактори.

Според Дацов бизнес средата у нас по-скоро се влошава заради съобщения за нови данъци и такси, отколкото да се подобрява.

При структурен дефицит от 2,5% правителството скоро ще бъде изправено пред предизвикателство дали да намалява разходите, или да увеличава данъците, предупреди още експертът. 

Дацов посочи още, че с решението си БНБ да обяви нулев основен лихвен процент има за цел да стимулира бизнеса да взима повече кредити. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 10.09.22 г.
fallback