IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Въвеждането на данък „уикенд” ще удари малките фирми

Според Пламен Грозданов самото администриране на данъка ще струва по-скъпо, отколкото ще са приходите в хазната

16:40 | 29.12.15 г.
Л. Дацов: Въвеждането на данък „уикенд” ще удари малките фирми

Правилно е да има данък "уикенд", но той трябва да бъде въведен балансирано, защото иначе ще натовари бизнеса. Около тази теза се обединиха бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов и изпълнителният директор на сдружение "Съюз Произведено в България" Пламен Грозданов пред Bulgaria ON AIR. И двамата са на мнение, че има много неясноти по този закон.

Не е ясно какви са крайните намерения на финансовото министерство с данък "уикенд", за да се коментира в подробности, поясни Дацов. 

„Това, което прави министерство на финансите е по-скоро техника, отколкото съществена промяна в законодателството, но както винаги проблемите са в детайлите, когато ги въвеждаш. Проблемът идва от това, че когато едно нещо е приложимо за една икономика например Германия, където за една малка или средна фирма е доста по-различно от това в България - там такъв ефект върху бизнеса няма да има", поясни Дацов.

Бившият заместник-министър на финансите смята, че въвеждането на този данък ще удари "страхотно микро и малките фирма или така нареченият семеен бизнес, където е трудно, защото това ще натовари хората и от гледна точка на бумащината. Според него въвеждането на този данък е правилно, но той трябва да бъде въведен балансирано.

Данък "уикенд" наистина не е премислен по начина, по който е представен на българското общество, а още повече той беше прокаран някак си през задната врата, което едва ли е най-добрият начин да се прави законодателство, добави Грозданов.

"Данъците трябва да са пределно ясни, конкретни и да няма никаква възможност за субективно приложение на една или друга норма. Най-големият недостатък на този закон е това, че това ще се прави въз основа на някаква декларация, която много трудно да бъде проверявана. Според нас данъчната администрация няма капацитет да прилага този закон. Според нас самото администриране на този закон ще струва по-скъпо, отколкото ще се събира. Много неясноти има”, коментира Грозданов.

Този закон ще донесе нова доста голяма административна тежест върху бизнеса, прогнозира изпълнителният директор на сдружение "Съюз Произведено в България".

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още