IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дацов: Данните за изпълнението на Бюджет 2015 са объркващи

При структурен дефицит от 2,5% правителството ще трябва да реши дали да реже разходи, или да увеличава данъци, смята анализаторът

11:17 | 02.02.16 г. 7
Дацов: Данните за изпълнението на Бюджет 2015 са объркващи

Дефицитът в бюджета за 2015 година е по-малък от очакваното, но данните са объркващи и параметрите не отговарят на това, което икономиката би искала, смята финансовият анализатор Любомир Дацов. Пред БНР той коментира, че не би трябвало да има дефицит, защото икономиката „работи с 3% растеж“., инфлацията е стабилна и има ръст на работните места.

Според него на пръв поглед преизпълнението на данъчните приходи спрямо 2014 година като процент е много впечатляващо. В същото време обаче само от ръста на икономиката и откритите работни места приходите в пенсионния фонд и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) би трябвало да са допълнително 1,1 – 1,15 млрд. лева.

Дацов нарече „доминираща тема“ повечето средства, получени по еврофондовете. Те обаче се облагат с данък добавена стойност (ДДС), което е донесло още 400 млн. лева.

„Практически не остана това, което се нарича подобрена събираемост в бюджета“, смята анализаторът и допълни, че от по-добра събираемост в бюджета са внесени не повече от 100 – 150 млн. лева.

Дацов отчете, че това е положителна тенденция, макар и не „главозамайващ успех“, и допълни, че икономиката се развива и това ще се запази и през тази и следващата година. Подобренията обаче не са в резултат от държавната политика, а в 90% от външни фактори.

Според Дацов бизнес средата у нас по-скоро се влошава заради съобщения за нови данъци и такси, отколкото да се подобрява.

При структурен дефицит от 2,5% правителството скоро ще бъде изправено пред предизвикателство дали да намалява разходите, или да увеличава данъците, предупреди още експертът. 

Дацов посочи още, че с решението си БНБ да обяви нулев основен лихвен процент има за цел да стимулира бизнеса да взима повече кредити. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 8 години
Е не е точно - Станишката персонално *** мaмата на БСП , СДС - съвсем персонална е отговорността на Костов . Тука няма общо елуектората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Ами ко да ти кажа... алтернативите бяха неглежирани от елуектората и умряха политически. Лидерите им се отказаха, партиите им са някакви дребни и никому неизвестни.. Тоест обратното е, алтернативите ги няма, защото електоарата не ги иска. Знаеш и с бизнеса е така, като предлагаш нещо добро на реална (значи не ниска) цена и никой не го купува ( не оценяват че е добро, гледат само да е евтинко) и... затваряш де ще идеш. Преориентираш се да предлагаш евтино. След време , на пазара вече няма добро, само евтино. Тва се кльопа, тва се праи. Чалга се слуша, чалга се свири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Дацов посочи още, че с решението си БНБ да обяви нулев основен лихвен процент има за цел да стимулира бизнеса да взима повече кредити. ----Кой е този *** - физически / или юридически, който ще вземе кредит в размер Х, а ще трябва да върне Х" ?! Посочете ми кой е този останал ***... или разчита, че след него ще има още нови ***, които ще поискат кредит, за да си купят от кредитно-произведената му стока, така, че да му избият кредита и той да е на печалба, а те да го д$хат? Умряха балъците - забравете за кредити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 8 години
Знаеш ли кое е смешното ( или по скоро тъжното) в случая - алтернативите на Боце са по зле и от него .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Еми казва човека голяма истина. Положението се подобрява въпреки баце, а не благодарение на него :)Лошото е, че еуектората няма да го прозре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 8 години
Дацов както винаги е брилянтен :) дано с новата си длъжност не е само коментатор на събитията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Макс
преди 8 години
Любо ДацовПп. Вдигам палец, но няма емотикон за вдигнато палче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още