IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Номинални изменения в бюджета не може да закърпват дупки

2015 г. е възможно най-добрата икономическа година от 2008 г. насам, каза финансистът

12:25 | 03.12.15 г.
Любомир Дацов: Номинални изменения в бюджета не може да закърпват дупки

Бюджетът оттук нататък ще се променя всяка година с 1 - 2%, защото просто толкова е икономическият растеж и инфлацията. Ако не увеличаваме данъците, няма как да има изпреварващ темп. Това коментира пред БНР бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов по темата за окончателно приетия Бюджет 2016.

Финансистът изчисли, че това означава не повече от 1 милиард лева на година номинално увеличение на бюджета. Или средно по 100 милиона лева за всяка от големите системи в държавата. По думите му това означава „нищо”.

„Оттук нататък не може да се очаква чрез номинални изменения да се закърпват дупки в бюджета. Без подобряване на ефективността и въвеждане на модели, позволяващи да се търси ефективност и оттук качеството на живот, просто нататък не може да се върви”, коментира Дацов. 

Той заяви, че в МВР следва да се направи структурна реформа, която не е свързана само с добавките, които се получават от служителите. В дългосрочен план много по-важни са структурните изменения – например следва ли пожарната служба да бъде национална структура, а не подчинена на градските власти. „По-важното е да се оптимизира цялата система на службите, защото от там ще дойде ефективността”, каза Дацов. За него по-добре е да има сигурност на улицата, отколкото да се отнемат добавките.

От гледна точка на цели, които опират до следващата и по-следващата година, бюджетът си изглежда напълно нормален, тоест увеличава приходите и разходите горе-долу с нивото на инфлацията и растежа, приходите изглеждат изпълними, каза финансистът по повод приетия бюджет за 2016 г. В краткосрочен аспект нещата изглеждат дори добре, защото големите дефицити обикновено стимулират икономиката и в случая са източници на растеж, твърди той.

„В дългосрочен аспект обаче, когато в добрите времена ние продължаваме да имаме дефицити, а не балансирани бюджети, то тогава се застрашава бюджетната устойчивост и стабилност в бъдещи времена”, анализира финансистът.

Според Дацов натрупването на дефицити и ускоряването им през последните три години е много опасно. „Защото навлизаме в сценарий да се опитваме нищо да не оправим и да не реформираме нито един сектор. Влезем ли в това нещо, започват да възникват проблемите”, посочи той.

2015 година е възможно най-добрата икономическа година от 2008 година насам, коментира още Любомир Дацов. И поясни: „С най-добрите резултати, с намаляваща безработица и увеличаваща се заетост, което е най-хубавото нещо за икономиката ни през последните години”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още