IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Не е работа на БНБ да определя лихвите по кредитите

Новото законодателство за ипотечните кредити формализира съществуващи и в момента добри практики, смята банкерът

10:22 | 03.12.15 г. 2
Хампарцумян: Не е работа на БНБ да определя лихвите по кредитите

В работата на централната банка не влиза правомощието да определя цената на кредита, но като регулатор трябва да следи за конкуренцията, защото лихвите се регулират най-добре от пазара. Това коментира пред Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

Той посочи, че наличието на „пазарен контрабаланс“ е в състояние да ограничи „алчността“ на банкерите при определянето на цената на кредитите. Хампарцумян посочи за пример валутното бюро в БНБ, в което се обменя валута без такси. Именно то играе ролята на контрабаланс и регулира валутния пазар.

Всъщност, лихвите по кредитите в момента са на исторически ниски нива, коментира още банкерът. Той обаче предупреди, че в момента, в който инфлацията в еврозоната започне да се ускорява, което ще е сигнал, че икономиката започва да се оживява, Европейската централна банка ще спре стимулите и „ще започне да прибира парите, които е дала на пазара“.

Тогава и лихвите ще тръгнат нагоре, прогнозира Хампарцумян и от тази гледна точка препоръча на кредитополучателите внимателно да преценяват нуждата си от заемни средства и възможността си да погасяват лихвите по тях.

Ниските лихви по депозитите той обясни с голямата ликвидност на пазара, включително и в Европа. „Няма голямо търсене на кредити, защото фирмите са много по-предпазливи при взимането на кредит“, обясни още банкерът и допълни, че потреблението на физическите лица е „леко затормозено“, защото не се чувстват сигурни, за да потребяват повече.

Хампарцумян направи коментар и относно предложението за нов закон за ипотечното кредитиране. Според него текстовете не са нови, а са формализирани добри практики, които и в момента се прилагат от много банки в страната.

„Върви се в посока предговорната информация, която се дава на клиента, да бъде по-прозрачна, по-разбираема, доколкото това е възможно“, обясни банкерът.

Според него растящата печалба на банковия сектор в последните месеци е свързана и с увеличения брой услуги, които собствениците на депозити могат да ползват – като онлайн пазаруване, например. Голяма част от печалбите са от таксите по тях, каза банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Има нещо вярно. Възмутих се например, че на децата в средното училище, стипендиите им за успех се плащат . по дебитни карти, които им бяха издадени служебно. На крупната стипендия за успех от 20 лева на месец, гадната банка кръвопиец ( в случаля не е Уникредит) ще прибере месечна такса за поддръжка на картата и такса за теглене от банкомат и това от децата. Възмутително и скандално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
bstoyano
преди 8 години
малко нагло изказване предвид факта, че болшинството от тези "услуги" са натрапени на потребителите чрез задължителното плащане на трудовите възнаграждения по банков път. А ако измислят още от тези "услуги", може и още да дигнат печалбите. Т.нар. "услуги" включват такса са поддръжка на сметката, такса за теглене от банкомат, такса за теглене на каса, такса за броене на пари и т.н. Все едно в магазина да ти слагат такса за това че: пазаруваш в магазина им; че касиерката брои парите, които й даваш; такса "кантар".... Тя централната банка не е длъжна и да ви спасява, като закъсате, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още