IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дацов: Проблемът на финансите ни не е с дълга, а с трупането на дефицити

Правителството няма ясна стратегия, базирана на структурни реформи, за овладяване на дефицита, каза финансистът

11:52 | 16.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът на държавните финанси не е с дълга, а с трупането на дефицити. Това е тенденция, която продължава от 2009 г. насам, а правителството няма ясна стратегия, базирана на структурни реформи, за овладяване на дефицита. Така финансовият анализатор Любомир Дацов коментира въпроса влиза ли България в дългова спирала.

В предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria Дацов посочи, че липсата на такава стратегия е сериозен проблем. 

Той представи данни за нетния държавен дълг на България, като посочи, че той не се ускорява от 2014 г. насам. В края на 2014 г. нетният дълг на страната достига около 16 млрд. лв. През 2015 г. е отчетен приблизително 17,3 млрд. лв нетен дълг, а през първото тримесечие на 2016 г. неговата стойност възлиза също на около 16 млрд. лв.

"Още през 2014 г. започна стабилизацията на икономиката на страната ни. Следваше към настоящия момент да нямаме дефицит или той да е леко над нулата, но проблемът е, че от 2009 г. досега всички правителства правят дефицити и оттам се трупат и дълговете. Лошото е, че и сегашното правителство няма стратегия за овладяване на дефицита", каза финансистът.

Дацов коментира и актуалната тема за излизане на Великобритания от ЕС. По думите му основният проблем е политически. От макроикономическа гледна точка не се очакват големи загуби за страните, които ще останат в ЕС.

Според финансовия анализатор Великобритания няма да напусне ЕС. Ако обаче се сбъдне обратният сценарий, държавата и хората в него ще загубят в много отношения. Според Дацов в период до две години негативният ефект върху Великобритания ще бъде налице. Един подобен урок ще повлияе върху позицията на останалите страни и натиска за излизане от блока, коментира финансистът.

Целия разговор може да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
За България трябва национална доктрина и писах отворено писмо за основните неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/17598636509585285 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда чрез плоският корпоративен данък и офшорките - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още