IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: България влиза в дългова спирала

На държавата не й е работа да управлява летища, най-добре е да предостави управлението на световен и модерен оператор, смята бившият вицепремиер

09:11 | 14.06.16 г. 32
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Бившият вицепремиер и министър Николай Василев е на категоричното мнение, че България влиза в дългова спирала.

По думите му са се сменили много правителства, при които нямаше бюджетни дефицити, но всички правителства в последните осем години управляват икономиката така, че да има бюджетни дефицити. 

„Скоро ще има утрояване на дълга само за 8 години, което е много неприятно“, заяви в предаването Деня ON AIR Николай Василев. Той предупреди, че някои от най-големите държавни катастрофи са именно след дългови кризи.

"В добрите години трябва да има излишъци, за да може всяка година държавата да е по-малко задлъжняла от предходната", обясни икономистът. 

Гостът на Bulgaria ON AIR коментира и ползите от предстоящата концесия на Летище София. Според него синдикатите не са прави, като се обявяват против концесията на летището, като единственото важно нещо в случая е, че са се събудили. „Ако промените цифрите, те пак ще са против“, отсече експертът.

"Важният въпрос е правилно ли е да се концесионират летища и пристанища, а отговорът е категорично - да. Ползите са много. Знам как трябва да изглежда модерно летище през 21 век. За мен новият терминал не попада в категорията на атрактивните летища по света. Летището е празно и скучно", коментира Николай Василев.

Той изрази мнение, че „на държавата не ѝ е работа да управлява такива обекти и е най-добре да предостави управлението на световен и модерен оператор".

Според Василев не може да се говори за евентуално оскъпяване на летищните такси и билетите.

„Летището трябва да събира такси, но това не означава оскъпяване на билетите. Против са тези хора, които традиционно са против всякакви концесии от 25 години. Министерството трябва да концесионира летището по най-професионалния и прозрачен начин. След две години няма да познаем този терминал", посочи икономистът.

Николай Василев е един от лекторите на тазгодишното Лятно училище на тема „Инвестиции“, организирано от Фондация „Атанас Буров“ и Българска фондова борса-София АД. Училището ще се проведе между 26 август и 2 септември 2016 г., а срокът за записване на студентите, желаещи да участват, изтича на 19 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 10 rate down comment 4
marto76
преди 7 години
Ами да благодарим на гусин Цветан Василев, който е една от причините за тази дългова спирала с неговите крупни далавери и източване на пирамидата КТБ! Да ни е честито, пак ние ще платим сметката, а Василев ще си живее луксозно на свобода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 3
Тава е
преди 7 години
" Той предупреди, че някои от най-големите държавни катастрофи са именно след дългови кризи."Ето някои основни функции на ДЪЕЦАВАТА: 1,Да защитава държавните граници от външни и вътрешни агресори; 2,Да обединява нацията, не зависимо етническият произход на гражданите;3,Да гарантира и осигури: правото на труд, образование, здравеопазване, развитие на личността, посегателства върху нравствената ценностна система, култура и вероизповедание... 55,Да гарантира успешна реализация на бъдещите поколения! В последните 25 години България НЯМА ДЪРЖАВА! Има административен орган който узаконява без угледен геноцид и и нагъл грабеж! Във властта трябва да участват само хора, достойни за подражание! Е, какво да правим ние, обикновените граждани, на кой да подражаваме, на Ботев или Борисов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 7 години
ама айде пак ще ви направя аванта ... ще ти кажа една, а другите 4ри след като танас обещае да ни освободи от нежеланото си присъствие ... Македония е по зле във всички изброени критерии от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 7 години
цъ, готов съм още като написа глупоста, но и друг път съм му оборвал глyпостите без резултат, та сега искам поне да извлека полза за форумните колеги, а процесора ми в сравнение с твоя работи със светлинна скорост... може да те бия с грамоти и награди от тук до казана и обратно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 7 години
това че си замълча е явен признак че даже и ти не си вярваш на глупостите дето ги пишеш ... сега остава да разбера защо ги пишеш тези глупости и каква е целта ти, щото определено не постигаш желания от теб резултат да дезинформираш хората тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 17 rate down comment 5
troika
преди 7 години
Няма да коментирам г-н Василев, помня Меком и предишните те му случаи. Обаче, не съм видял тенденция български чиновник да управлява добре държавна собственост, дали ще краде или няма да управлява добре, защото е некомпетентен, все е зле. Спомням си един министър от ляво, като ходеше по събранията на Управителните съвети първо питаше за процента си и вообще не го интересуваше какво става с фирмата. Ето това е българския начин. В други държави съм виждал и по-съвестни държавни служители, може би там е добре да има държавна собственост, но в България не съм сигурен, че е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 14 rate down comment 12
khao
преди 7 години
ако ти дам ще си признаеш ли че ръсиш гупости ? и ще спреш ли да спамиш форума ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 11
Атанасио
преди 7 години
ДАЙ ПРИМЕР ??? за поне 5 държави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 33 rate down comment 4
vzhekoff
преди 7 години
Някой журналист няма ли да събере смелост да го "интервюира" този "експерт" за аферата "Меком" ? Има в архивите какви ги е говорил и какво е станало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 35 rate down comment 3
kony
преди 7 години
Предишните дългове бяха изядени от хиперинфлацията, но сега сме във валутен борд. Чака ли ни сценарият на Гърция - малцина крали,яли и пили, а сега орязват пенсии и заплати и съкращават работни места? Или ще бутнат борда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още