IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

(Д)ефектите на плоския данък

Промяна на данъчния модел поставя под въпрос изпълнението на приходите в бюджета и се отразява и на "сивата икономика"

15:11 | 15.03.17 г. 27
<p>
	<em>(Отляво надясно)</em> Петър Ганев, Георги Саракостов, Красен Станчев и Георги Ангелов. <em>Снимка: Facebook страницата на фондация &quot;Фруидрих Науман&quot;</em></p>

(Отляво надясно) Петър Ганев, Георги Саракостов, Красен Станчев и Георги Ангелов. Снимка: Facebook страницата на фондация "Фруидрих Науман"

Според бившия премиер Иван Костов обаче не е вярно, че данъчната система от 2009 г. е избегнала макроикономическите дисбаланси. „Изпадахме 3 пъти в дефицит. Не е вярно и че плоският данък стимулира икономическия растеж. Данъците имат една цел – да се събират достатъчно приходи, за да могат институциите да изпълняват функциите си. Не е коректно налозите да бъдат третирани като кражба. В момента държавата не изпълнява функциите си, а институциите не получават достатъчно приходи, за да покриват разходите си", коментира той.

Според Костов не се гарантира обществената сигурност и ред. "Ролята на държавата е да развива човешкия капитал, така че да произвежда колкото се може повече. Образованието непрекъснато девалвира. Това произвежда сега държавата и така се грижи за човешкия си капитал“, коментира още Костов твърденията, че единната ставка повишава разполагаемия доход на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 13
kane
преди 7 години
Плския данък убива България - работещите избягаха, печалбите и те бягат с покупки в другите държави, за БГ остава само мръсотията от производствата им и прегърбени българиПлоския данък не стимулира реинвестирането в дейности с цел намаляване на печалбата! Те просто си плащат едни 10% и милионите отиват в ШвейцарияПортугалия е с над 60% прогресивен корп данък..Белгия също, Словения, Финландия, Швеция вс са с по 58-57% най-висока ставка и пак икономиките са им по-добре, а хората с повече ваканции и по-богати и щастливиАко плоския данък остане още 15-20г в Бг ще е пълна разруха и катастрофа, както в Сомалия ще стане. Изборът е ваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
sdar
преди 7 години
Абе бедните да го ду*ат. Ясно е че целта на плоския данък е ако може бедните да плащат, защото при нас няма необлагаем минимум, а богатите да минат само с 10%. За сметка на това пък нямаме ниска ставка на ДДС за храни и лекарства, щото пак бедните да плащат. Нашата приказка малко като с магарето дето го товарили и накрая пукнало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
KPetkov
преди 7 години
И аз ще ти издам една. Може да не искаш, ама плащаш, просто не го осъзнаваш ;-)Само трябва да се огледаш и да помислиш малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
KPetkov
преди 7 години
Костов направо ги е разбил :)Изпадахме 3 пъти в дефицит. Не е вярно и че плоският данък стимулира икономическия растеж. Данъците имат една цел да се събират достатъчно приходи, за да могат институциите да изпълняват функциите си. Не е коректно налозите да бъдат третирани като кражба. В момента държавата не изпълнява функциите си, а институциите не получават достатъчно приходи, за да покриват разходите си", коментира той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
khao
преди 7 години
ще ти издам една тайна .... никой не иска да плаща данъци :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
KPetkov
преди 7 години
Ставката в Естония е 20%. При този размер няма да има проблем, не само да е плоска, ами и вдлъбната да е.Всички знаем, защо са големите мрънкания. Богатите не искат даплащат данъци. Няма доказателства, че ниските данъци въврвят ръка за ръка с високия растеж, дори в България.Например, Естония въведе единната ставка преди 20 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още