IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Ръстът на икономиката вече е осезаем за хората

Не съм морален стожер в ГЕРБ и в правителството, коментира финансовият министър по повод скандала между управляващите и медии в последните дни

10:16 | 09.10.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската икономика е четвърта по темп на растеж в Европа през 2016 година, коментира в ефира на bTV финансовият министър Владислав Горанов. Според него ръстът вече е осезаем и за хората, защото доходите имат почти двуцифрен ръст.

„Повече го усещат по-активните и по-добре работещите. Социално слабите и пасивните на пазара на труда няма как да го усетят“, отбеляза той.

Според финансовия министър управляващите изпълняват свои предизборни обещания – увеличаване на пенсиите, на заплатите в държавния сектор и запазване на данъците. Това по думите му води до стабилност и до повишаване на потребителското доверие.

В бюджета за 2018 година са предвидени повече разходи за издръжка на работещите в държавния сектор. Увеличението се дължи както на ефекта от повишаването на минималната работна заплата, така и от реално увеличение на заплащането – например в МВР и в сектора на образованието, посочи още финансовият министър.

В системата на МВР през последните години има целенасочено увеличаване на доходите, но Министерството не може да остане недофинансирано, коментира още Горанов.

В Народното събрание има и още няколко законодателни пакети, които ще намалят административната тежест за бизнеса, след като бъдат приети.

Финансовият министър направи коментар и по повод разразилия се скандал между управляващите и медиите. "Не съм морален стожер нито в ГЕРБ, нито в правителството", каза Горанов и изрази своето учудване за напрежението, което се получи в последните дни.

Според него думите на депутата Антон Тодоров към един от водещите в „Нова телевизия“ са шега, макар и неуместна. За Горанов реакцията на вицепремиера Валери Симеонов, който с изявление на сайта на Министерския съвет влезе във война с журналисти, е прекалена.

В края на миналата седмица депутатът от гражданската квота на ГЕРБ Антон Тодоров се обърна към водещия Виктор Николаев с коментар за въпросите, които задава в сутрешния блок на „Нова телевизия“. Малко по-късно вицепремиерът Валери Симеонов пък отбеляза липсата на дългогодишния екранен партньор на Николаев – Анна Цолова, в студиото.

Тези реплики предизвикаха реакция в медийните среди, а Симеонов поиска от БНР, „Нова Телевизия“, БНТ и bTV да се извинят за използването на неговите думи, посочвайки, че те са извадени от контекста. Медиите имаха срок от 24 часа да се извинят за позициите си, който те не спазиха, а заявките на вицепремиера е, че ще заведе дела срещу тях. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
"За БГ-то де, навън отдавна си живеят нормално."Хубаво е там където не си ... като ти се сбъдне мечтата да се "изнесеш " и ти , ше ти се промени мнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 6 години
redcretin,Малко поизместихме темата в коментарите долу."'А бедните .. ами да го духат :)"Точно минималната работна заплата расте всяка година, при това с прилични проценти:https://***.kik-info.com/spravochnik/mrz.phpНе че не може да се направи и повече, но не да се казва на бялото черно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
А, ясно. За ченгетата ще се дават още повече пари, че сегашния милиард (и горница) им е малко. А бедните .. ами да го духат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 6 години
das,Всеки претегля обстоятелствата и действа спрямо тях.Добре е да избереш подходящия момент и да поставиш въпроса пред шефовете.Идва Коледа, стават чудеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 3
das
преди 6 години
doba, знам че си прав, но реално като са замисля от колегите които напуснаха голямата част вече не са в БГ-то. За съжаление имам малко дете и все още не бих се навил на емиграция. Затова и все още си налягам парцалите дето се вика, но усещам как скоро ще ми прекипи и ще поема и аз по този път. Лошото е, че до около 2007г.-2008г. всичко беше наред, и като почна кризата, ами тя край няма. За БГ-то де, навън отдавна си живеят нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
superexpert
преди 6 години
Паричното плащане в предстоящите търговете за държавна земя може да нарасне /символично/В. Търговете за продажба на държавна земеделска земя е възможно да се провеждат по нови правила, а отражение да има и върху пазара с компенсаторни инструменти. Депутати от ГЕРБ са внесли предложение за промяна в закона за собствеността на земеделските земи, която предвижда оттук нататък 40% от цената, постигната в търговете, да бъде заплащана с парични средства. Сегашните условия са, че 20% от цената се плаща в пари, а останалите 80% в компенсаторни инструменти - поименни компенсационни бонове, както и компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи.При последните търгове беше достигната средна цена от 1000лв ценаза декар 200лв +80%при достигната цена тогава 0.70ст -560лв общо за декар-760 лв. Сега ще бъде 400лв +сегашна цена 0,45ст -270лв общо 670лв цената е почти същата,като в бюджета ще постъпят двойно повече пари.При наличиито на няколкото МОЩНИ ФОНДА ЗА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ С ООГРОМЕН ИНТЕРЕС при купуването на компенсаторни инструменти може да задмине достигнатата преди цена от 0,70ст което ще е добре и за техните притежатели които ще получат по справедлива цена. Който има повече компенсаторни инструменти ще бъде с по големи шансове за успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
doba
преди 6 години
das,В твоя случай важи правилото, че най-сигурния начин да увеличиш заплатата си е да смениш работодателя.Напускащите ти колеги го потвърждават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
das
преди 6 години
Интересно, аз ли съм от малкото при които няма никакъв ръст на заплатата от 2007г. есента? Тогава имах прилично увеличение, и от тогава насам нищо, не че не работя, напротив. И фирмата се развива, но такива неща като увеличение не усещам. Единственото което се усеща е оредяващия персонал, вече трудно се намират и хора за работа и да са светсни, защото тези които стават за работа отдавна не са в БГ-то а из Европата. Надявам се сега с подобно увеличение на бюджетниците да се повлияе ина реалната сфера, защото докато има бюджетници на символични заплати никой не вдига в реалната сфера. То си е вързано, например ако мога да работя за 1200лв. в бюджетната сфера на лек труд, защо да се моря да бъхтя за 1500лв. в реалната сфера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 4
0pk
преди 6 години
Добре че се пишат чат-пат такива статии, иначе откъде да разберем, че ръста е осезаем за нас :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
mnz
преди 6 години
Интересно, че тръгваме по различен път от този по който минаха в Румъния. Там когато имаха излишък и добро изпълнение на бюджета, какво направиха? Намалиха данъците, косвените. А при нас се тръгва на увеличаване на доходите, макар и с малко. Не беше ли по-добре и ние да намалим ДДС-то за храните, като това да генерира още растеж и от там да се вдигнат доходите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още