IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната хазна е в добро здраве

Ограничението на плащането в брой е все по-актуално и мисля, че няма да загубим, ако го поставим отново на внимание, твърди финансовият министър

19:17 | 05.10.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Държавната хазна е в добро здраве, това става ясно от изслушването на министъра на финансите Владислав Горанов пред Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Според него номиналният ръст на приходите в централния бюджет към края на септември е над 1,34 млрд. лв., спрямо година по-рано, като заслугата за повишението се дължи на данъците. Събраното от ДДС до момента е с 513 млн. лв., или 8% повече отколкото година по-рано. Със близо 165 млн. лв повече са приходите от данък общ доход, а осигурителните вноски са с 14% повече отколкото към деветия месец на 2016 г., обясни финансовият министър.

По думите му  общо приходите на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" за 9-те месеца на тази година нарастват с близо 1, 612 млрд. лв., като част от този ръст е обоснован с номиналното нарастване на БВП.
Владислав Горанов призна, че проблемът със сивата икономика и контрабандата не е преодолян, но „добрата новина е, че година след година тенденцията е положителна“, каза Горанов.

В този смисъл той отново лансира намеренията на правителството за ограничаване на кешовите разплащания и призова депутатите да приемат намаляването на прага за плащане в брой. Който каже, че плащането на еднократна сметка от 5 хил. лв. е обичайна практика за обикновения гражданин, да даде още аргументи, настоя финансовият министър.

Ограничението на плащането в брой е все по-актуално и мисля, че няма да загубим, ако го поставим отново на внимание, каза Горанов.

„Не може парите в обръщение да са по-малко от парите в касата на фирмите. Ние ще си свършим нашата работа като изпълнителна власт и като НАП, която конкретно има правомощия да изследва тези изкривявания, но това само доказва, че имаме резерви в борбата със сивата икономика. Не трябва да си затваряме очите пред това, че огромният оборот на държавата създава всички тези проблеми, за които си говорим в момента. Не може да се ограничи до безкрай движението в брой, но аз бих ви задал въпроса къде са 13,5 млрд. лв. в касите на фирмите в края на за 2016 г. Те са в плащания на заплати под масата, от което се губят осигурителни вноски и данък върху доходите на физическите лица, те са в купуване на стоки без документ, откъдето се краде ДДС. За съжаление, колеги с тези пари се купува и влияние“, каза Горанов.

През последните 12 месеца над 60% от търговците на регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране подават нулеви акцизни декларации. Това каза от своя страна директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, който също беше изслушан от депутатите. „С оглед на това са селектирани рискови обекти за дестилиране на ракия. От началото на месец октомври митническите органи извършват приоритетни проверки“, уточни шефът на митниците. Той увери, че активността на агенцията през летния туристически сезон няма да приключи и са оптимисти относно резултатите, които трябва да бъдат постигнати.

По думите му по линия на тютюневите изделия също са предприети мерки за засилен контрол под митническите органи по границата.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Емил Димитров – Ревизоро пък заяви, че за около 30% от потребяваното гориво в страната не се внасят данъци. По думите му липсва адекватен контрол, защото в повечето случаи схемата се извършва от фирми-еднодневки и липсва и вътрешнокорпоративен контрол. Според бившия шеф на митниците големият проблем са и митническите складове без измервателни уреди на пристанищата и горивата, които влизат в страната често са без физически контрол от страна на митничари. Между Ревизоро и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки възникна спор при опит на Марешки да зададе въпрос към Владислав Горанов. Председателят на комисията не разреши задаването на въпроса. Въпреки това бизнесменът успя да „извика“ къде са отишли тези 1 млрд. лв. от контрабанда, за които от няколко години говори Емил Димиторв, и напусна залата. 

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, която също бе в залата, обяви, че към момента от управляваното от нея ведомството са извършили 184 проверки на лица, декларирали съдове за съхранение на горива, при които са съставили 84 актаза нарушение. 65 са заповедите за запечатване на обекти. Тя призна, че през 2014 г. заради непълно отчитане на данъчни задължения от търговия с тютюневи изделия, бюджетът е загубил близо 95 млн. лв.

През 2015 г. хазната е загубила около 38 млн. лв. по това перо, а през миналата година – 28 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Kel Hasan
преди 6 години
Болярските *** се чудят как по здраво да ни стрижат доят и съдират кожата от гърба ! Няма да е далеч деня когато ЛАХАНА ще поведе НАРОДА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Kel Hasan
преди 6 години
Болярските *** се чудят как по здраво да ни стрижат доят и съдират кожата от гърба ! Няма да е далеч деня когато ЛАХАНА ще поведе НАРОДА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Ако започнем да ровим ще стигнем до цената на АПОРТНИТЕ ВНОСКИ на банките, която кой знае защо ми напомня на АКЦИОНЕРНОТО УЧАСТИЕ на Герговите ФИРМИ в Пловдивския панаир.КОЛКО Е ЦЕНАТА НА АПОРТНИТЕ ВНОСКИ ПРЕДИ и КОЛКО Е СЕГА И ИЗОБЩО ИМАТ ЛИ НЯКАКВА ЦЕНА или просто вещите лица са я надули като балон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 6 години
"къде са 13,5 млрд. лв. в касите на фирмите" - пита ГОРАНОВ.А къде са парите от тегленият от вас външен дълг от 16 млрд. лв., който според някои е обирът на века?!Къде са МИЛИАРДИТЕ които Горанов и Борисов ЗАГРОБВАЙКИ ни наляха в КТБ?!От ОГРАНИЧАВАНЕТО НА КЕШОВИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ печелят само и единствено БАНКИТЕ!За да излезе БАЛАНСА НА БАНКОВАТА СИСТЕМА на ПЕЧАЛБА се загробват общините със заеми по никому ненужни "инфраструктурни проекти"Тези ОБЩИНСКИ ЗАЕМИ ще се отразят в МЕСТНИТЕ ДАНЪЩИ И ТАКСИ и ще доведат до огромна данъчна тежест. ГОРИМ ЗА ДА СЪЩЕСТВУВАТ БАНКИТЕ И СКАПАНАТА БАНКОВА СИСТЕМА!ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ОРЪДИЕ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА, УНИЩОЖАВАЩА ДЪРЖАВАТА И ОБЕЗЛЮДЯВАЩА ТЕРИТОРИЯТА НАРЕЧЕНА БЪГАРИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
А так - оближете дупето на министъра дори да пуска миризливки, това е работа на *** в медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
Дядо Коледа
преди 6 години
Влади ще го призная, когато НАП проверят физически всички каси по фирмите на роднините на Марешки и на депутатите му , убеден съм има доста пари , които няма да намерят в тях, да се вгледат и в осигурителния доход на персонала и там има доста резерви за пенсионерите . Ако си свършат работата професионално и качествено, доволни ще останат. Гарантирам, подаръци ще има за всички от сърце !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още