IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Ръстът на БВП през 2017 г. ще е около 3,9 - 4%

Няма рискове за изпълнението на бюджета, заяви финансовият министър

17:00 | 21.09.17 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България през 2017 г. ще е между 3,9% и 4% с близко до тези числа увеличение и в следващите години, заяви пред парламентарната бюджетна комисия финансовият министър Владислав Горанов.

„Още през май имаше плахи оптимистични очаквания, че растежът ще надхвърли прогнозите на правителството. Последните оценки на Министерството на финансите леко увеличават очакванията за реален растеж на икономиката през 2017 г.“, каза министърът.

Горанов допълни, че бюджетът засега върви добре и няма рискове за изпълнението на закона. Той припомни данните на финансовото министерство за консолидираната фискална програма към август 2017 г. - 23,3 млрд. лева приходи и помощи, или 65,7% от годишните разчети.

Данъчните и неданъчните приходи нарастват спрямо предходната година със 7,2%.

Постъпленията от помощи са на по-ниски нива (след ударното приключване на европроекти миналата година – бел. а.).

Данъчните приходи, включително от осигурителни вноски, са близо 20 млрд. лв. - 69,2% от планираните за годината приходи, или с 8,4% повече спрямо август 2016 г. Благоприятното развитие при потреблението и пазара на труда са сред основните фактори за това.

Очертава се по-добро изпълнение на всички приходи, с изключение на помощите.

Приходите от корпоративни данъци, ДДС и косвени данъци, както и постъпленията от осигурителни вноски, ще надвишат разчетите за годината, каза Горанов, като отбеляза усилията на приходните администрации.

Приходите от преки данъци са над 3,5 млрд. лв., или 70% от годишния план, като нарастват с 8,4% спрямо същия период на миналата година. Косвените данъци са 9,6 млрд. лв. - близо 69% изпълнение, или ръст на постъпленията от 5,5%.

От други данъци приходът е 765,8 млн. лв. - 77,3% от годишните разчети.

Приходите от социалните и здравноосигурителните вноски са приблизително 5,5 млрд. лв., или 68,5 на сто от разчетите. Тук е отчетен ръст от 14,3%, което зависи от нарастването на разходите за труд в икономиката и намаляването на безработицата.

Неданъчните приходи са 2,8 млрд. лв. - 60,7 на сто от годишните разчети.

Приходите от помощи са 994,8 млн. лв., или 37,6 на сто от планираните за годината.

Разходите по КФП са 21,133 млрд. лв., което е по-бавно темпо спрямо годишния план, или 57,5 на сто изпълнение. Има значителен ръст спрямо разходите в края на август 2016 г., които тогава са били 19,7 млрд. лв.

В края на осмия месец на годината излишъкът е достигнал 2,151 млрд. лв. - около 2,2 на сто от прогнозния БВП.

В структурно отношение националният бюджет отчита подобрение спрямо същия период на 2016 г. заради ръста на данъчните и осигурителните приходи и заради влиянието върху салдото на някои забавени разходи на министерства и ведомства.

Фискалният резерв е 11,6 млрд. лв., в това число 0,5 млрд. лв. вземания – т. е. ефективният резерв е 11,1 млрд. лв.

За деветмесечието Горанов очаква леко свиване на излишъците през септември до 2,1% от прогнозния БВП.

Като цяло за 2017 г. той обобщи: „Със сигурност няма да имаме проблеми и необходимост от актуализация на бюджета“. Горанов очаква дефицит под 1,4% от БВП.

Според него потенциалът на икономиката ще бъде достигнат и ще се наложи „охлаждане“ - теза, която срещна отпор сред опозицията.  

Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
Mr.Profit
преди 5 години
Може и да си прав. Аз лично до момента по-добро управление от това на ГЕРБ не съм видял. Имаше гнили ябълки между тях, но виждам желание за изчистване. Споделям личното си мнение, а времето знае най-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 5 години
Това че има растеж в България се случва въпреки правителството на ГЕРБ(БСП, ДПС, СДС, КНСБ или която и да е друга шайка).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
справедлив1
преди 5 години
да ви кажа право този тук се учи най бързо защото ще се окаже че колкото данъчните намериха по един милион в касите на фирмите толкова и в неговия бюджет има излишък Но да попитам друго когато аз плащам осигуровки на максимум и същото време моите родители вземат пенсия двамата по 200 лв и аз се налага за да могат да живеят човешки да им давам всеки месец по 400 лв не е ли по добре да спра с осигуровките и да си спестявам парите за мен пък да го видя този как ще прави бюджет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
orelov
преди 5 години
И сега като ограничат плащанията в брой до 5 000 лева всички ще почнат да ползват банки и да плащат данъци. Вярвате ли на това?(Ние от Гражданска инициатива за хуманно отношение към банкерите провеждаме разяснителна кампания относно рисковете от ограничаването на плащанията в брой, за което отговорност носят самозабравили се банкови лобисти. Този коментар е част от тази кампания. Помогнете ни да разпространим това! Разчитаме на доброволци като вас, нямаме финансиране и не търсим.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 5 години
Освен от задържаните разходи излишъкът се дължи и на подцененият растеж заложен в бюджета за 2017 . Няма лошо - консервативен бюджет , по добре отколкото оптимистичен . Да се надяваме че дефицита в края на годината отново ще е 0 - за което говори и промъкващите се думи за охлаждане на икономиката , дори може и до излишък да се стигне .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Pivoley
преди 5 години
Да, ама вика, че тези малкото инвестиции, които се правели сега били в пъти по-качествени отпредишните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Pivoley
преди 5 години
Имаме излишък, но на касова основа, дължащ се на изключително ниското изпълнение на капиталовите разходи, които обикновено у нас се разплащат в края на годината. Така че, като ги включим и тях, излишъкът се превръща в дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
clwnjester
преди 5 години
И колко от тоя разстеж идва от евро фондовете? Колко е ръстът на реалната икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
dpdobb
преди 5 години
Момчето на Доган докато баламосва раята в интервюта пред лизачи защо не коментира спада с 55% на чуждестранните инвестиции за миналата година! 55%! Пишете в гугъл ако не вярвате - "инвестиции 55%"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
Mr.Profit
преди 5 години
Понеже много ми ги хвалят румънците какъв растеж имали... имат - да, ама имат и солиден дефицит. Ние си имаме хем ръст, хем излишък и това при кофти демография! За мен това говори, че правителството на ГЕРБ е взело много добри решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още