IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната данъчна ставка при корпоративния данък в ЕС вероятно ще е 10%

България ще спечели от единната формула за справедливо разпределение при общоевропейско данъчно законодателство, смята евродепутат

20:50 | 09.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

ЕП има консултативна роля в процедурата, а докладчиците Паул Танг и Ален Ламасур са се ангажирали да проведат поредица от срещи с цел усъвършенстване на настоящото предложение и изграждане на стратегия, която да доведе до успешен политически компромис.

Единна формула за разпределение на печалбата

По думите на Паул Танг европейското законодателство трябва да се усъвършенства, за да се спрат вредни практики  да се краде от данъците на партньорите и да се ощетяват бъджетите на страни от ЕС.

„Трябва да се гарантира, че фирмите и и мултинационалните компании няма да се възползват от фрагментираността на европейския пазар. Трябва нова услуга и ново предимство, за да се модернизират националните данъчни системи, които особено в старите страни членки на ЕС са много остарели“, посочи Ален Ламасур. "Трябва да има справедливо данъчно облагане, защото залогът е много голям – за бюджетите на страните и за целия европейски проект“, допълни той.

Експертът е убеден, че ако се направи оценка на въздействието след въвеждане на обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък, България ще успее да събере повече пари от данъци. Това според него ще стане, защото в единната формула  за разпределение на печалбата от дейността на компаниите ще се разглежда реалната дейност на фирмата и ще се преценява дали тя е от производство или от потребление.

„Бъдещата данъчна система на ЕС трябва да гарантира, че фирмите ще се облагат пропорционално в държавите, където развиват дейност“, посочи Паул Танг и даде като пример Google и Facebook, които сега не плащат и 1 евро данъци.

Той е категоричен, че България ще спечели от единната формула за справедливо разпределение при общоевропейско данъчно законодателство.

„Две трети от печалбите на мултинационалните компании ще остават в страната, след като реалната дейност, фабриката и работниците ще са тук“, потвърди той.

Компенсации в преходния период

Ален Ламасур информира, че в предложенията за бъдещия механизъм за прилагане на общоевропейско данъчно законодателство фигурира създаването на компенсационен фонд  за преходния период. Той ще гарантира, че ако някои държави претърпят загуби в сравнение с предишни години ще бъдат компенсирани.

Той уточни, че ЕК ще направи преглед на досегашното данъчно законодателство на страните, за да се усъвършенства системата и да не се допускат нелоялни практики. Депутатът е убеден, че е постижимо създаване на опростена данъчна система в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Ironhorse
преди 6 години
Хахахаха,сега разбрахте ли защяо беше офанзивата по данък дивидент - защото отпада като вид данък.В България е въведена едниствената система в света, къдети нормативно ти се залага облагаем трудов доход с текстове от ЗБДОО, като реално нямаш такъв.Всички управители/собственици по ДУК, които не плащат данък общ доход, т.е. нямат трудови доходи, както и всички със свободни професии, сме задължени да плащаме осигуровки върху неизкарани пари. Факт признат и от НАП, защото никога не са гонили споменатите по-горе за укриване на приходи от труд - данък общ доход.Това е робство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още