IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На поредно среднощно заседание депутатите приеха окончателно Бюджет 2018

Опозицията изтощи управляващата коалиция като атакуваше всеки възможен текст, а най-ожесточен спор предизвика концесията на летище София

23:03 | 30.11.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

По настояване на Цветан Цветанов от ГЕРБ се стигна дори до извънреден председателски съвет на Народното събрание и заседание на бюджетната комисия.

До абсурдната ситуация се стигна, след като от БСП внесоха изненадващо предложение в зала за отпускане на допълнителни средства за ремонт на катедралния храм "Св. Александър Невски" в столицата и на Зографския манастир. Това предизвика смут сред мнозинството, а в залата настана хаос, след като се оказа, че искането е прието, но не отразено във вече гласуваната бюджетна рамка. Корекцията би означавала прегласуване на целия бюджет наново.

В крайна сметка двата храма няма да получат допълнителните пари, след като по време на прегласуването на чл. 6 депутатите отхвърлиха текстовете с включената поправка, а приеха текста на вносителя.

Отношение по темата взе и финансовият министър.

Той обеща, че какъвто и да е резултатът от гласуването на средствата за ремонта на Зографския манастир и за „Св. Александър Невски“, инвестицията в тези обекти ще бъде реализирана.

„Законът за държавния бюждет е една сложна система от взаимнообвързани показатели, които много трудно се изменят между първо и второ гласуване не защото е невъзможно, а защото предложенията, които се представят от народните представители, понякога са незавършени и нарушават системата и логиката на законопроекта, във вида, в който той трябва да съществува, за да отговаря на принципите на модерното бюджетиране и Закона за публичните финанси", обясни Горанов.

Според него в другите закони отделните норми имат правни последствия, а отделните норми са обвързани по „математически начин“. „Промяната на някои от тях, без да се променят другите - води до некачественост на закона“, заяви министърът на финансите.

„За пореден път ГЕРБ показват, че парламентът не струва, когато те управляват. Остро възразяваме и не приемаме подобен подход“, обяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев, който възрази, че ръководството на парламента не е прекъснало „арогантното“ изказване на Горанов.

Малко по-късно депутатите обаче подкрепиха предложение на Менда Стоянова за отпускане на допълнителни близо 400 хил. лв. за Рилския манастир.

С това по-съществените дебати бяха преустановени, а към 23 ч. бюджетът беше окончателно приет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Да, истината побеждава заблудата.Дано по-скоро дойде времето с прекратени страдания от създаващото щети държавно прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
знаем , знаем Иване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Сегашният бюджет подсигурява провалът на правителството.При запазване на създаващото щети държавно прилагане на парите колкото по-добре се изпълнява бюджета, толкова ще е по-голям провалът на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още