IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На поредно среднощно заседание депутатите приеха окончателно Бюджет 2018

Опозицията изтощи управляващата коалиция като атакуваше всеки възможен текст, а най-ожесточен спор предизвика концесията на летище София

23:03 | 30.11.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Държавна агенция "Разузнаване“ е една от службите, които въпреки обидно малкия си бюджет, си върши работата. Средата за сигурност е променена и усложнена. Има миграционен натиск, терористични заплахи и несигурни Балкани. Същевременно политиката на правителството към службите ни за сигурност остава непроменено“, заяви народният представител БСП Филип Попов.

Той информира депутатите, че първоначалната заплата на служител в ДАР е около 1200 лева, въпреки високите изисквания за владеене на езици, сред които и редки, висока компютърна грамотност и т.н.

„От предложения бюджет, службите няма да могат да изпълняват пълноценно задълженията си и да запазят и развият способностите си. С тази политика рискуваме, в рамките до 5 години, част от службите да прекратят своето съществуване. И това е становище на един от шефовете на тези служби“, заяви Филип Попов. По думите му за разлика от нас, съседни страни увеличават бюджетите на службите за сигурност, а в Турция увеличението за няколко години е с над 420%.

По бюджета на ДФ "Земеделие" за 2018 г. предвидените приходи са близо 6,3 млн. лв., а разходите - около 368 млн. лв. За политика "Земеделие и селски райони" са предвидени 335,5 млн. лв., за "Рибарство и аквакултури" - 351,9 хил. лв. и за "Администрация" - 32,1 млн. лв. 

От БСП поискаха допълнителни 7,5 млн. лв., които да отидат за увеличаването на субсидията за ведомството, което ще създаде по-добра устойчивост на фонда и би покрило всички евентуални щети от климатични промени. Искането не получи парламентарна подкрепа.

В бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията са предвидени 175 млн. лева за "БДЖ Пътнически превози" и 17,5 млн. лв. субсидия за "Български пощи" ЕАД.

В бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите са отделени 17 млн. лева за извършване на обществена услуга за защита от вредното въздействие на водите, възложена на "Напоителни системи" ЕАД. 

Някъде към 16 ч. на депутатите тотално се отегчиха и се наложи заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов да ги привиква, за да осигури кворум.

Опозицията даде всичко от себе си по време на приемането на чл. 52, в който се определя размерът на държавната субсидия за всяка община. Това е съвсем разбираемо, предвид факта, че всеки народен представител е избран от определен район, чийто интерес би трябвало да защитава. Въпреки че част от исканията бяха съвсем основателни и директно насочени към решаване на конкретни проблеми, предимно на жители на малки и бедни общини, от ГЕРБ не позволиха корекции в текстовете и те бяха приети така, както са предложени от финансовия министър Владислав Горанов.

След повече от час дебати по темата, депутатите отхвърлиха 18 предложения на БСП за промени в бюджета на общините.

Според БСП липсва посока по отношение на решаването на регионалните проблеми и се финансират приоритетно само общини на ГЕРБ. Иван Иванов дори обвини управляващите, че дават 500 хил. лв. за шадраван в една община, докато в друга, хората няма какво да пият, защото няма водопроводна мрежа.

Дора Янкова от БСП отново припомни от трибуната, че въпреки "стегната кесия", в държавния бюджет има значителен скрит ресурс.

Общата субсидия за делегираните от държавата дейности в бюджета за следващата година е 2,780 млрд. лева. 35,228 млн. лева са средствата за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища  за 2018 година. Предвидена е целева субсидия за капиталови разходи на общините в размер на 164,110 млн. лева.

Депутатите решиха да запазят размера на партийните субсидии. Тя остава 11 лв. за един получен действителен глас.

Миналата седмица обаче в текстовете се прокрадна предложение на "Воля“ субсидията за извънпарламентарни партии, получили над 1% на избори, да бъде намалена от 11 на 1 лв. за глас. Предложението беше подкрепено.

„Гафът“ обаче беше поправен днес в пленарната зала, след като Марешки оттегли предложението. Така всички партии, явили се на избори и получили над 1% от гласовете, независимо дали са прескочили 4-процентовата бариера за влизане в парламента или не, получават по 11 лева на глас.

Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Да, истината побеждава заблудата.Дано по-скоро дойде времето с прекратени страдания от създаващото щети държавно прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
знаем , знаем Иване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Сегашният бюджет подсигурява провалът на правителството.При запазване на създаващото щети държавно прилагане на парите колкото по-добре се изпълнява бюджета, толкова ще е по-голям провалът на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още