IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

365 дни, в които банките и бизнесът вървят ръка за ръка

Консолидация, продажби на банки и лоши кредити белязаха най-добрата година за банковия сектор след кризата

08:38 | 31.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

2017 г. е почти история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2017 г.".

Банковата система е добре в годината, в която кредитните институции и бизнесът вървят ръка за ръка. Така председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов обобщи развитието на сектора през 2017 г.

Според него бaнĸoвaтa cиcтeмa e в нaй-дoбpaтa cи пoзиция oт десет гoдини нacaм, а развитието на икономиката на България е в унисон с растежа в Европа и страната ни се възползва от икономическия цикъл.

Икономиката в подкрепа на кредитирането

През третото тримесечие на тази година българската икономика отбеляза най-бърз темп на растеж в сравнение с края на 2016 г. и основен принос за това имат потреблението при бизнеса, което порасна с 6,7%, а при домакинствата – с 4,9%.

Статистиката регистрира, че през третото тримесечие брутният вътрешен продукт възлиза на 13,8 млрд. евро по текущи цени, като на човек от населението се падат 1 948 евро.

Ревизия на растежа

Прогнозите за развитието на БВП на няколко пъти бяха повишени от Министерството на финансите, от международни финансови институции и от анализатори на банковия сектор, като започнаха от 3,3% –  в началото на 2017 г., за да достигнат близо 4% сега.

Основна причина за промяната беше растящото потребление на домакинствата, но и брутното образуване на основен капитал, стимулирани от по-ниските лихви по депозити и кредити.

Очакванията са вътрешната консумация и активността на финансовия сектор в кредитирането да продължат да са основният двигател на икономиката. Но икономисти и банкери предупредиха, че доходите на домакинствата в България значително изпреварват ръста на производителността. Ако това се запази като тенденция, би могло да бъде сигнал за определени дисбаланси в икономиката.

"Отчитаме ръст на заетостта, а това води до растеж на работната заплата и започва „прегряване“ на икономиката", коментира Петър Андронов и пресметна, че доходите се увеличават несъразмерно с икономическия растеж.

Той поясни, че устойчивостта е важна, ако икономиката  се случва в балансирани изменения, а не когато има нужда от корекции.

През последното тримесечие на тази година ръстът на работната заплата е 10,2%, а безработицата слезе на ниво 6,1%, сочат данните на статистиката.

Въпреки че тенденцията за ръст на възнагражденията е частично положителна, защото подпомага догонването на доходите в ЕС, тя може да не е устойчива в дългосрочен план, ако не е подкрепена със същия ръст на производителността. Затова съветите на експертите са разходите на държавата да се контролират от обществото, като държавната намеса да е най-вече като регулатор на пазара и по-малко като играч.

Председателят на банковата асоциация дори предупреди: "Хубавото е, че нашата икономика е жилава и устойчива, но не толкова, че да претърпи сътресения. Затова трябва да създаваме буфери."

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев също оцени 2017 година като добра за бизнеса и банките, "година, в която оптимизмът е повече от песимизма".

По думите му икономиката се развива с по-бързи темпове от началото на годината, фискалната позиция е здрава, а показателите за капиталова адекватност и ликвидност са над тези на Европейския съюз.

Управителят на централната банка открои като тенденция увеличението на кредитната активност и намаляването на лошите кредити, които "в края на 2014 г. са били 14%, а сега са паднали на 11%".

Той е на мнение, че мерките за подобряване на качеството на активите се изпълняват добре и има напредък в сферата на надзора.

Икономиката подкрепя кредитирането

"Развитието на икономиката е факторът, който влияе върху кредитирането, а не толкова лихвите", смята Петър Андронов и прогнозира, че благоприятните кредитни условия  ще поддържат интереса към заеми.

От лятото на миналата година кредитирането се засилва и към септември ръстът на годишна база е 3,6%.

Прогнозата на БНБ за развитие на кредитирането при неправителствения сектор също е оптимистична.

Очакванията на централните банкери са заемите за бизнеса да се увеличат с 4,3% и 5,7% през 2018 и 2019 г.

В края на октомври брутният кредитен портфейл на банковата система достигна 56,2 млрд. лева.

При домакинствата ръстът на заемите догодина трябва да е 3,4%, а през 2019 г. – 5,1%. Към 31 октомври 2017 г. депозитите в банковата система са 81,6 млрд. лева.

Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.

Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

Финанси виж още