IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 10 месеца емигрантите са пратили близо 1,5 млрд. лв. на близките си в България

В същото време преките инвестиции в страната се свиват с над 6,2%, показват данни на БНБ

15:46 | 23.12.17 г. 43
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За 10 месеца сънародниците ни зад граница са пратили близо 1,5 млрд. лв. на близките си в България. Това показва справка на Investor.bg в данните за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ).

По-конкретно, акумулираната сума от януари до края на октомври 2017 г. е 750 млн. евро. За сравнение за същия период на минлата година, емигрантите са изпратили с 10 млн. евро по-малко или 740 млн. евро.

Само за октомври гастербайтерите са пратили малко над 71 млн. лв. От началото на година слабият месец е бил август, когато парични преводи на работниците в чужбина са 66,2 млн. евро.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната. 

Сама по себе си тази статистика не е голяма новина, но е поредното доказателство, че емигрантите имат огромно влияние върху българската икономика. Всъщност средствата, които те пращат на семействата си тук, до преди няколко години надвишаваха многократно размера на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната. Тенденцията леко се обръща, но инвестициите все така заобикалят страната ни, а преводите от емигрантите нарастват.

От януари до октомври в българската икономика са влезли чуждестранни инвестиции в размер на 855,5 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

Те намаляват с над 6,2% в сравнение със същия период на миналата година, когато бяха 912,8 млн. евро, пресметна Investor.bg

По предварителни данни преките инвестиции през октомври нарастват с 96,6 млн. евро, при намаление със 112,7 млн. евро година по-рано 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
За съжаление аз съм в другата писта - като нетен износител, заплащаш образованието на сина. Но знам ли някой ден може да се окаже инвестиция и да се върнат тези пари. :) Мечти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Само да добавя. Това са реално получени, а не усвоени пари. Благодарение на тях много възрастни хора не са изпаднали в крайна нужда, много деца могат да ходят на училище. Но пък с тези пари в никое село няма построен олимпийски стадион. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 2
slaviboi
преди 6 години
Парите реално са доста повече. Аз лично никога не съм изпращал банков превод, но за 5 години съм изпратил/донесъл 50 000 евро, по приятели или лично. Основно това го правят имигрантите, които живеят в Европа и се прибират редовно. Отделно са парите, които харча всяко лято, когато се прибирам - около 2000 евро. Също така, много хора изпращат малки суми всеки месец, на роднини или за покриване на кредити, чрез фирми за парични преводи. Така, че реално сумата може да е 3-4 пъти по-висока от официалната. Това вече са си сериозни пари, които остават в държавата, и най-важното , редовно се изпращат. Голяма част от хората в България живеят от тези пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Все пак добре че ги има тези 1,5 млрд. лв.И е интересно да се съпостави тази сума със сумата от еврофондовете влязла в България. Да не се окаже, че българите в чужбина имат по-голям принос за БВП от стисната и лицемерна Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 4
Jay Gould
преди 6 години
Освен парите в брой - които също не се засичат от БНБ, но аз имам спомен, че същия обясняваше, че децата му били в чужбина, щото ''не можели да търпят простаци кат нас'', но вероятно са се прибрали с подвити опашки, затова е сменил тона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 10
SA
преди 6 години
***, известно ли ти е че БНБ следи само трансфери на стойност над 2500 евро? Реално изпратените пари са мноог повече от това в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 8
julian12
преди 6 години
А ти си поредния поср.ан Велик българин, който разбира от всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 40
power grid
преди 6 години
А при положение че всеки праща са по 75 кинта месечно.Ба си великата инвестиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 53
power grid
преди 6 години
Българите в чужбина не са никакви инвеститори а най обикновени посерков.ци.Про пиложение че са два милиона и за десет месеца са изпратили милиард и половина това са по 150 лева месечно на човек.Ей тва са големите посер.к.овци пардон инвеститори.Айде да не пращат повече можем и без техните пари.Стига сте се прехласвали тука за какво са ви главите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 9
lyusien
преди 6 години
Каквото и да си говорят политиците българите в чужбина са най големия инвеститор в България Б Б вместо да ръси лакардии когато отиде за срещи с българи в Лондон Чикаго Мадрид и другаде по света да им се поклони и да им каже -Благодаря ви Вие сте най големите инвеститори и благодарение на вас българите тук живеят по добре Никои важен политик не го е направил досега А това е жалко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още