fallback

Курсът на лева към еврото ще се променя само с ратификация на парламента?

Всички партии искат България да продължи по пътя към ERM II, но опозицията е твърдо против поправките на Менда Стоянова

15:03 | 29.01.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Премиерът Бойко Борисов поиска управляващите, заедно с БНБ, да подготвят такива поправки в законодателството, че промяна на курса на лева към еврото да става задължително с ратификация на парламента. Целта е да не отпада сегашната законова защита на фиксирания курс и след влизането на България във валутно-курсовия механизъм ERM II.

По-рано през деня стана ясно, че премиерът е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да покани управителя на БНБ Димитър Радев, председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, както другите партии, за да се вземе единно решение относно „всички страхове, които се опитват от опозицията да насаждат“.

"Вземете едно решение накрая, питайте и ЕЦБ - за всички страхове, които от опозицията се опитват да насаждат, да е необходимо ратификация от българския парламент. За да не кажат, че двама души, Горанов и Радев, управителя на БНБ, само биха могли да взимат подобно решение. Така че, днес и това го приключете, защото тези хора търсят единствено да си играят със страховете на хората", каза Борисов на заседанието на МС.

Някои експерти са на мнение, че всъщност това е единственият вариант страната ни да получи гаранции, че няма да има промяна на курса. Според други обаче в чл. 29 трябва се впишат задължително две ограничения/алинеи, според които валутният курс между лева и еврото при присъединяването ни към и участието ни в механизма на обменните курсове, да се запази на ниво от 1,95583 лева за евро. 

Припомняме, че през уикенда станаха известни намеренията на ГЕРБ за промени в Закона за БНБ. Поправките са внесени на 23 януари от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и се отнасят за курса, при който България би приела еврото. 

В предложението на Стоянова е записано, че считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 г. между ЕЦБ и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз.

На практика това е процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз (ЕС) трябва да мине, за да приеме еврото. 

Това означава обаче, че други държави ще могат да искат промяна на валутния курс и решение за това ще може да се взема със съгласието на българския финансов министър и управителя на БНБ. Парламентът няма думата тук. Процедурата, макар и стандартна, е притеснителна, тъй като винаги заседанията се провеждат на закрити врата и тайно, а обществеността разбира едва след като решението е факт. В момента промяна на курса не може да има без санкцията на парламента.

През последните няколко дни и управителят на БНБ Димитър Радев, и финансовият министър Владислав Горанов, дори и премиерът уверяваха, че предложението за промяна на чл. 29 от ЗБНБ не застрашава борда, но въпреки това множество експерти и анализатори настояваха, че всъщност има проблем и той е сериозен. Оказва се също, че самата процедура по приемането на дадена страна в ERM II не е толкова ясно разписана, както се твърди и всъщност позволява тълкувания, особено в частта за това как се взимат решенията – дали с пълно единодушие, или с мнозинство, което са различни неща.

Днес се е провел и извънреден председателски съвет в НС, научи Investor.bg. На заседанието партийните лидери са постигнали съгласие, че България трябва да продължи по пътя към ERM II, но има разногласия по текстовете на Закона за БНБ, където е регламентиран курсът на лева към еврото до момента на приемането на единната валута.

По непотвърдена информация опозицията е твърдо против текста в сегашния му вид. Според наши източници доводите, че исканото прецизиране на чл.29 от ЗБНБ ще породи правен прецедент и би отслабило позициите ни спрямо европейските ни партньори, са напълно неоснователни. Според експертите е крайно време да се водят истински преговори и исканията ни да бъдат ясно поставени.

По информация на Mediapool финансовият министър е посочил, че „се работи по темата“ за това дали ще има гаранция в закона за защита на фиксирания курс. Според специалисти единственият сигурен за България текст трябва да включва парламентарна ратификация, за каквато говори и Борисов. Както вече казахме обаче, не е сигурно дали за подобно решение ще има съгласие от ЕЦБ и то в такива кратки срокове.

Спорната поправка в чл. 29 вече е в дневния ред на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и ще бъде обсъдена утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
fallback