IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Василев, Донев и Кацаров се явиха на разпит в бюджетната комисия

Депутатите затвърдиха позицията си, че нямат никакво намерение да бързат с приемането на промените в държавните приходи и разходи

17:42 | 19.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС


Очаквано, бившият финансов министър от ГЕРБ – Кирил Ананиев, заяви, че предложената актуализация на бюджета не отговаря на Закона за публичните финанси и крие много рискове, защото не е правен анализ на разходите за следващите 3 години.

Според Асен Василев единствените постоянни разходи в актуализацията са свързани с преизчислението на пенсиите и изборите.

Към момента постигането на консенсус около промяната на бюджетните приходи и разходи изглежда невъзможно, защото парламентарно представените парии имат сериозни различия относно преизчислението на пенсиите. 

С предложението на служебния кабинет за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване се предвижда вдигане на всички пенсии. Пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им, а средно увеличението ще бъде 12,5%.

Служебното правителство предлага актуализацията на пенсиите да влезе в сила от октомври тази година. Целта е пенсионерите да излязат от линията на бедност.

По данни на Министерството на труда и социалната политика около 120 хил. пенсионери ще я прескочат след актуализацията. Донев посочи обаче, че около 940 хил. пенсионери ще останат под нея и след увеличението. 

Преизчисляването на пенсиите ще струва на месец около 133 млн. лв. на държавния бюджет.

От БСП искат пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, се преизчисляват от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г.

Това обаче според ДПС е „див популизъм“ и на практика представлява „празен чек“. От ИТН обявиха, че ще бъдат опозиция на всички в този парламент, а още в края на юли лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му няма да подкрепи актуализация на бюджета, предложена от служебно правителство.

Актуализацията е изготвена на база най-лошия сценарий на коронакризата с най-голям пик на заболели и затваряне през ноември и декември, както беше миналата година. Вместо планираните 47,569 млрд. лв. приходи в държавната хазна ще влезнат 49,687 млрд., или с 1,6 млрд. лв. повече. Актуализацията е направена на база ръст на БПВ от 3,5% и инфлация от 2%. 

На база преизпълнението на приходите с 2 млрд. лв. от МФ предлагат увеличение на разходите с 1,807 млрд. лв. По-високите разходи са основно за социални и здравни плащания, както и за президентските избори.

По план дефицитът в края на тази година трябваше да бъде в размер на 4,887 млрд. лв., но според актуализацията на МФ се предвижда той да падне с 0,3% до 4,604 млрд. лв., или 3,6% от БВП.

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв., предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Асен Василев обясни още, че В актуализацията на бюджета са предвидени 575 млн. лв. за социални разходи, 430 млн. лв. за подкрепа на бизнеса и 334 млн. лв. за здравеопазване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
шо па да не издъним бюджета за помощи и социални разходи...малко глад на тая държава май нема да и е излишен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още