fallback

Проект: Прагът за регистрация по ДДС да бъде увеличен до 166 хил. лв.

Това може да стане от 2023 г., но е необходимо България да задейства процедура по нотификация с ЕК, каза служебният финансов министър

18:23 | 02.09.21 г. 4

Възможно е прагът за регистрация по ДДС да бъде увеличен до 166 хил. лв. Това стана ясно от думите на служебния финансов министър Асен Василев по време на обсъждането в бюджетна комисия в Народното събрание на изменения и допълнения в Закона за данък върху добавената стойност, внесени от БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ).

В момента прагът за регистрация по ДДС е 50 хил. лв., но от години се обсъжда възможността да бъде повишен.

За да бъде коригиран обаче е нужно страната ни да задейства процедура по нотификация с ЕК. 

От думите на Василев стана ясно, че най-ранната възможна дата за промяната е чак 1 януари 2023 г., защото повишаването на прага означава 400 млн. лв. по-малко приходи от ДДС, което трябва да бъде компенсирано с национални средства, като към момента такива изобщо не са предвидени.

Според Асен Василев процедурата по нотификация би отнела поне 8 месеца, което означава, че не пречи сега тя да бъде стартирана и увеличението на прага за регистрация да бъде отложено за края на следващата година.

Относно искането на “Има такъв народ” ДДС за доставка на плодове и зеленчуци да бъде намалено на 9%, вместо сегашните 20%, финансовият министър обяви, че не е съгласен. Според изчисленията му тази мярка ще струва на хазната почти 170 млн. лв. по-малко приходи от ДДС, а също така ще бъде трудно за администриране.

На заседанието присъстваха и експерти от Националната агенция за приходите (НАП), които подчертаха, че към момента данните не показват изсветляване на секторите, в които вече има намален косвен налог. По-ниската ставка по ДДС е за ресторантьорски и кетъринг услуги, за книгите, както и за детски храни и памперси и е в размер на 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
fallback