IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: 9% ДДС за ресторанти, книги, детски храни и памперси

Новата ставка ще се прилага до края 2021 г.

10:16 | 10.06.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно намалението на ставката по ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, за книгите, както и за детски храни и памперси. „За“ текста гласуваха 150 народни представители, „против“ – 2-ма, а „въздържали се“ – 1, с което промените в Закона за ДДС бяха приети на второ четене в пленарна зала. Новата ставка ще се прилага до края 2021 г.

Сагата с въвеждането на по-ниската ставка продължи почти 2 месеца породи сериозно напрежение както между коалиционните партньори, така и между премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, който по принцип е твърдо против промяна на данъци и провеждане на социална политика през данъчната система. „Цените за българските граждани няма да намалеят. За бюджета ще има определена загуба. Нека да видим каква е“, каза преди няколко дни Горанов

Началото на пазарлъците за намаляване на ДДС за определени сектори поставиха „Обединени патриоти“ в началото на май, когато внесоха в парламента предложение за 9% ДДС за заведенията за хранене. Тогава от ГЕРБ коментираха, че подобна радикална промяна не е актуална към сегашната ситуация. Седмица по-късно обаче премиерът изненадващо обяви, че се е разбрал с Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. После предложението претърпя няколко промени, но общата идея за диференцирана ставка се запази.

В последствие в общата врява за по-ниско ДДС се включиха собственици на фитнес зали, опозицията с искания ставката за лекарствата и хляба също да бъде намалена, а за финал от ресторантьорското съсловие поиска 9% ДДС и за бирата и виното. В крайна сметка управляващите проявиха поне за това предложение здрав разум и то бе отхвърлено миналата седмица в ресорната парламентарна комисия по бюджет и финанси.

Депутатите гласуваха още въвеждането на минимален осигурителен праг от 610 лв. за неквалифицирания персонал в заведенията. За останалите служители той трябва да бъде минимум 800 лв. 

Ще бъдат отпуснати туристически ваучери в размер на 210 лв. на хората на първа линия в борбата с COVID-19 и еднократна помощ на семействата на осмокласниците с ниски доходи, приеха още народните представители с промените в Закона за ДДС, с които се измени Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Депутатите решиха на семействата, чиито деца са записани в осми клас в държавно или общинско училище за учебната 2020 /2021 г. дирекция „Социално подпомагане“ да отпуска еднократна помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година, когато децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се отпуска при условие, че средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 450 лв. Семейният доход не е от значение за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител, както и деца, настанени в семейства на роднини или близки. Депутатите регламентираха и в кои случаи помощта ще трябва да се връща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
За детските храни и памперсите е много добре. След 9 месеца ще разберете защо. А също така след 9 години малчуганите пък може и да прочетат някоя евтина книжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Аз нищо няма да изкяря :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 3 години
хахах що ли си мисля , че ги фърлиха в по-гъсти тръни кръчмарите :) ей , сега ще се видят в чудо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
пхахаха ... добър си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
вероятно законодателят визира детските кухни и кетъринг услугите им ... :))) ... не съм му адвокат на горанов , ама човекът каза , че ще настане голема обърквация ... добре , че гласуваха 10млрд. за заеми , да покриват дефицита ... въпреки , че като ти влезнат в склада 3-*** данъчни хич не изглеждат объркани ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Томовете на Хари Потър с 9% ДДС. То май това е целта на занятието....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Много шантава съвкупност от стоки са избрали. Само за ресторантите ще върши работа, другите са сложени от бшагородство и ще създадат добра почва за тълкуване. Коя храна е детска? Децата не ядат ли всичко което и възрастните? Не говорим за бебешки храни нали, понеже пише детски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
Сега е редно който дойде на власт на изборите (ако въобще ги проведе тоя главанак) през 2021, да свали ДДС-то за всичко на 10% до 2025-та, а за кръчмите да го вдигне на 30% ..като е толкова отворен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още