Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Намаляване на ДДС за основни храни и туризма предлага ГЕРБ

Решението е политически риск, но е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш, каза премиерът

Намаляване на ДДС за основни храни и туризма предлага ГЕРБ

Снимка: Pixabay

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Затова се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която впоследствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, посочи Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета. 

Още по темата

Премиерът акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от Българската банка за развитие (ББР) с участието на експерти от сектор „Туризъм“.

Дискутирано е също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
6
 
17
driverf1 до: lyusien
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Чакай,чакай никой не ти казва за храните по магазините.....,говори се за храни от първа необходимост,НО САМО в ресторантите.....,голяма минава направи Бойко Борисов.....,значи САМО за хляба в ресторантите ДДС-то ще е 9 процента.....:):):).
1
 
10
 
16
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Голяма грешка. Голяма.

1. Защо за кръчмите ДДС да е 9%, а за книги, лекарства, дрехи и храна извън 1ва необходимост да е 20%? Съзнават ли колко хора ще отворят усти сега да искат по-ниска ставка?? И част от тях с пълно право.

2. На следващия ден от въвеждането ще започнат данъчни измами, всеки ще си "отвори" заведение на хартия и ще започнат изведнъж оборотите му да минават оттам!

Дано е само кьорфишек.
0
 
6
 
15
lgl
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ресторантьорството е един от най-сивите сектори, така че и да ги освободят от ДДС бюджета само ще спечели. За деференцирана ставка на ДДС още не сме дорасли, за това можем да говорим след влизане в действие на Н-18 с пълният и обем дейности. И промяна в наказателния кодекс за лична отговорност на държавните служители за действията им при проверки и ревизии.
1
 
6
 
14
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Доскоро повечето тук ревяха, че в другите страни имало диференцирано ДДС, а само България била едва ли не единствената държава, която облагала храните с 20%. А сега защо никой не се радва?
0
 
6
 
13
abdul до: lyusien
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
А на бас, че и тогава няма да се усетят :-)))

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията