fallback

БДЖ излезе на печалба за първи път от 10 години насам

Товарните превози отчитат 2,2 млн. лева оперативна печалба за шестмесечен период

14:11 | 26.07.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За първи път от 10 години насам „Холдинг БДЖ“ ЕАД излиза на печалба, а за второ поредно тримесечие националният железопътен превозвач отчита увеличение на своите приходи, съобщи Министерство на транспорта и съобщенията.

За първите шест месеца на годината счетоводната печалба на цялата група „Холдинг БДЖ“ ЕАД е в размер на 13,256 млн. лева. За първи път от десет години групата, която включва „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД и „Холдинг БДЖ“ ЕАД, излиза на печалба.

Това важи и самостоятелно за дружеството „БДЖ-Товарни превози“, което към края на юни реализира счетоводна печалба от 6,904 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството оперативната печалба от присъщата му дейност е 2,201 млн.  лева.

От „БДЖ-Товарни превози“ напомнят, че дружеството е на загуба за целия десетгодишен период от 2012 г. до сега.

По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, които са били актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината.

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети спрямо същия период на миналата година. Паралелно с това от януари дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
fallback