IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортният министър е подписал решението за създаване на жп холдинга

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД се вливат в една национална компания с амбициозен план за развитие

14:20 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев е подписал решението за преобразуване на дружествата за железопътен превоз и създаване на „Национална компания Български държавни железници“ ЕАД.

Преобразуването се реализира чрез вливане на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и на „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД в „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД и неговото преименуване, посочва се в съобщение на ведомството.

Новото дружество ще оптимизира бизнес и оперативните процеси чрез цялостна реорганизация на оперативното планиране, управление и контрол на движението на пътническите и товарни влакове, допълва се в съобщението.

С преструктурирането се променя структурата и броя на администрацията в обединената компания, което ще намали разходите, както и времето за пътуване на дълги разстояния.

Министър Събев обяви създаването на мегакомпанията през февруари с амбициозен план за увеличаване на пазарния дял на дружеството, особено в товарните превози. 

Планът за оздравяване на железниците включва и връщането на спедиторската дейност в дружеството.

Железниците са едно от основните направления, които ще се финансират с Плана за възстановяване с пари от фонда на ЕС за възстановяване на икономиката след коронавируса – за покупка на подвижен състав.

Плановете предвиждат БДЖ да излезе на печалба още през 2023 г., до 2027 г., т.е. за пет години, да са увеличили потока от хора и товари с 50%, а в следващите години да спрат да разчитат и на държавни субсидии, за да оцелеят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още