IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортното министерство ще предоговори цените за товарни жп превози

Само от един клиент за жп превоз на товари е натрупана загуба от 17 млн. лева заради цени под себестойност на услугата, коментира министър Николай Събев

16:45 | 10.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на транспорта Николай Събев.<em> Снимка: БГНЕС/Боби Тошев</em></p>

Министърът на транспорта Николай Събев. Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Министерството на транспорта и съобщенията ще предоговори цените за превоз на товари от железниците.

Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на изслушване в парламентарната комисия по транспорта.

До края на март ще се проведе среща с най-големите клиенти на „БДЖ Товарни превози“, обясни министърът. Той посочи, че ще се водят преговори цените за товарните превози да влязат в пазарните рамки.

Събев подчерта, че само от един клиент на дружеството – „Аурубис“, има загуба в размер на 17 млн. лева заради договор под себестойност на услугата.

В началото на април ще бъде готово и новото тарифиране за пътническия и товарния транспорт.

Министърът на транспорта посочи, че в 5-годишния план за железниците се планират по 10% ръст на пътниците и товарите – общо 50% за периода от 5 години, както и същото намаление на разходите.

Министърът на транспорта обеща и синхронизация между БДЖ и автобусния транспорт. Предстоят и срещи с кметове, за да се обсъди как да се гарантира достъп до автобусен превоз между населените места. Вероятно ще има увеличение на цените на превозите, за което транспортни фирми настояват от години, стана ясно от изказването на Николай Събев.

Събев каза още, че са започнали промени в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ с цел упражняване на непрекъснат контрол на върху работата на товарния автомобилен транспорт. По думите му претоварените камиони са една от най-сериозните причини за пътни инциденти.

Министърът намекна и за предстоящи промени в шофьорските изпити, така че да се подобрят способностите на водачите, а оттам ще се повлияе и безопасността. През май ще започне да се работи по нов закон за обучението на водачите на превозни средства, каза Събев. 

Депутатите от транспортната комисия приеха на първо четене и промените в Закона за пощенските услуги, с които „Български пощи“ преминава от транспортното министерство на директно подчинение на Министерския съвет. Предстои гласуването му в зала, след което законопроектът ще мине през комисия и зала и за второ четене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още