IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо железопътният транспорт ще бъде ключов за Европа?

Промяната в световната политика ще ускори процесите към по-екологичен транспорт, твърди проф. Симеон Ананиев

20:30 | 21.07.22 г. 1
Защо железопътният транспорт ще бъде ключов за Европа?

Скъсяването на веригите на доставки в Европа и изискванията за зелена енергия означават, че железопътният транспорт ще бъде ключов за Европа в бъдеще. Това коментираха пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Симеон Ананиев от Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт и Мартин Янев, зам.-председател на Клъстер "Зелен транспорт". 

„Голяма част от производството от Китай идва в Европейския съюз (ЕС), веригите за доставки се скъсяват и магистралите са натоварени. Подобряването на граничните железопътни преходи е една перспектива за преразпределение на начина на снабдяване на ЕС. Ще се направи така, че ЖП линиите да се ползват на 100%, а не на 30% както сега. Промяната в световната политика ще ускори процесите към по-екологичен транспорт, това е бъдещето“, обясни Ананиев.

Мартин Янев добави, че Европейската комисия (ЕК) очаква проекти за насърчаване на международните превози с влак и въвежда нови правила за подобряване на граничния контрол при влаковете.

„Проектът на ЕК е свързан с оптимизиране на услугата по границите. Той решава проблеми, залегнали от много време и целта на политиките е изчакването по границите да се ограничи до 30 мин. Това е много оптимистично, но смятаме че в рамките на час това може да се случи. В момента срокът е 1 час за пътнически превози и няколко часа за товарни“, уточни гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
По-добре да намелят проверките в рамките на ЕС. Ориент експрес през Видин-Калафат и да не си губим времето по границите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още