IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кеймбридж – университетът с най-успешно управлявани активи за последните години

Университетът в Кеймбридж е най-богатото учебно заведение във Великобритания и е сред десетте най-богати академични институции в света

16:49 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кеймбридж – университетът с най-успешно управлявани активи за последните години

С активи от над 4,8 млрд. евро Университетът в Кеймбридж е най-богатото учебно заведение във Великобритания и спокойно се нарежда сред десетте най-богати академични институции в света. Активите са натрупани в резултат на силно инвестиционно представяне и кампания за набиране на средства, донесла 1,2 млрд. евро, пише Financial Times.

Фондът на университета Cambridge University Endowment Fund (CUEF) обяви възвръщаемост от 19% за 12-те месеца до юни. Емблематичното учебно заведение, което бе обявено през миналата седмица за най-добрия университет в света, наскоро успя и да събере дарения на стойност 1,2 млрд. евро.

Майкъл Добсън, който е председател на университетския инвестиционен борд, казва, че основното за успеха на кампанията за набиране на средства е „професионалното управление на съществуващите фондове“.

Представянето на CUEF за периода от юни 2009 г. до юни 2010 г. е по-силно от това на Харвард, който за същия период постига 11% възвръщаемост. CUEF успя и да неутрализира загубите от 11%, акумулирани между 2008 и 2009 г. В сравнение с повечето големи американски университети тази загуба е всъщност минимална.

CUEF има активи за около 1,2 млрд. евро. Фондът се управлява директно от университета и се различава от фондовете на 31-те независими колежи на Кеймбридж, управляващи активи за общо 3 млрд. евро. Само два от колежите участват и в CUEF, но се очаква техния пример да бъде последван и от други.

За миналата година фондовете на Оксфордския университет разполагат с около 3 млрд. евро. Двата британски университета са значително по-богати от всички останали университети на острова. На трето място е Университетът в Единбург с активи от „едва“ 198 млн. евро.

Силното представяне на CUEF през тази и миналата година се дължи главно на прилагането на инвестиционен модел, известен като „стратегията Йейл“ („Yale”).

Наред с други особености, доктрината Yale насърчава диверсифициране в широк кръг от „истински активи“. Такива са защитените от инфлация инвестиции, като земя, природни ресурси и обвързани с инфлационните индекси облигации.

Много от тези инвестиции се приемат като особено сполучливи за инвеститори с много дългосрочен хоризонт, каквито са университетите. Подобни инвестиции са ниско ликвидни – риск, който добре диверсифицираните фондове могат да поемат, като изчакат до раздвижването на пазарите. По време на кризи нисколиквидните пазари пресъхват и това причинява на университетите големи краткосрочни загуби.

Между 2008 г. и 2009 г. фондовете на Харвардския университет изгубиха 27%. Голяма част от тези загуби бяха натрупани заради политиката на университета да инвестира значителни средства в акции. В момента този дял възлиза на 13%.

За разлика от Харвард едва 2% от активите на CUEF са в акции на публични компании. „Много навреме още през 2007 г. започнахме да се освобождаваме от високорисковите активи и така успяхме да заобиколим катастрофата“, казва Ник Кавала, инвестиционен директор на CUEF, коментирайки слабата експозиция на CUEF към фондовите борси.

Въпреки това по общо благосъстояние Кеймбридж изостава от Харвард – най-богатият университет в света, който притежава 27,4 млрд. долара. През 2008 - 2009 г. Харвард претърпя по-големи загуби, отколкото са активите на Кеймбридж в момента.

Все пак двата най-богати британски университета са състоятелни дори по американските стандарти. Ако Кеймбридж бе в САЩ, той щеше да заема седмо място в класацията, нареждайки се между Масачузетския технологичен институ и Университета в Мичиган. Оксфорд щеше да заема 15-то място, а Университетът в Единбург щеше да е на 190-то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още