IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка вече няма да приема ирландски дълг за обезпечение

Ирландските облигации не покриват критериите, за да бъдат използвани за обезпечение при репо сделки, заявява говорител на банката

12:54 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарската централна банка вече няма да приема ирландски дълг за обезпечение

Швейцарската централна банка потвърди в сряда, че е изключила ирландския правителствен дълг от списък с активи, които могат да се използват като обезпечение за отпускане на заеми, пише CNBC.

Решението е взето още през декември, когато кредитният рейтинг на Ирландия беше понижен под „А“.

„Тези облигации не покриват критериите, за да бъдат използвани за обезпечение при репо сделки“, казва Вернер Абег, говорител на Швейцарската централна банка.

При репо операции централните банки обикновено купуват акции от пазарни участници, които се съгласяват да ги придобият отново на по-късен етап при фиксирана цена.

Според критериите на швейцарската централна банка, за да може актив, деноминиран в чуждестранна валута, да бъде използван като обезпечение, страната, в която е издаден, трябва да има рейтинг минимум AA-/Aa3.

В средата на декември Moody's понижи рейтинга на Ирландия с 5 степени до Baa1 от Aa2 и предупреди, че са възможни по-нататъшни понижения.

В началото на декември Fitch беше първата рейтингова агенция, която лиши Ирландия от нейния 'A' кредитен рейтинг, като го понижи с 3 степени до BBB+ въпреки приемането на спасителния план за 85 млрд. евро, договорен с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още