IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови стрес тестове за банките в еврозоната до края на май

Финансовите министри от еврозоната се споразумяха да се фокусират върху ликвидността като критерий в новите тестове за устойчивост на банките

15:46 | 18.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Нови стрес тестове за банките в еврозоната до края на май

Финансовите министри на страните от еврозоната се споразумяха да проведат нови, по-строги тестове за устойчивост на европейските банки най-късно до края на май. Това са съобщили пред Ройтерс източници от Европейския съюз.

От техните думи става ясно още, че резултатите от стрес тестовете ще бъдат публикувани през втората половина на тази година, а в тях ще бъдат включени същите 91 банки, които бяха подложени на оценка и през 2010 година.

Европейските финансови министри също така са решили да отложат разширяването на правомощията и увеличаването на средствата в Европейския фонд за финансова стабилност. Те са обсъждали възможни варианти за подобряване на финансовото състояние на валутния блок вчера, но по време на срещата им не е било постигнато конкретно споразумение.

Това заяви председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер след края на месечното им събрание, на което са били обмисляни много варианти, но нито един не е спечелил мнозинство.

Провеждането на повторни стрес тестове обаче е било подкрепено от финансовите министри, които са решили също методологията им да бъде по-строга в сравнение с тестовете, проведени в средата на 2010 г.

За тази цел тя ще тества не само търговските, но и банковите портфейли, както и капитала от първи ред, посочват източниците.

Точните критерии на тестовете ще бъдат готови до март и ще включват критерий за ликвидност. По-рано Германия се противопоставяше на проверка на ликвидността на банките, отбелязва Ройтерс.

Надеждността на проведените през 2010 стрес тестове бе подкопана, след като поредица от включени в тях ирландски банки, които преминаха успешно изпитанието, изпаднаха в тежко финансово положение и бяха частично приватизирани от държавата.

Именно растящите загуби в банковия сектор и невъзможността на ирландските банки да получат кредити от финансовите пазари принуди ирландското правителство да търси външна финансова помощ в края на 2010 г.

Европейската централна банка, която ще има ключова роля в изготвянето на тестовете, очаква по-голям брой банки да не го преминат успешно през тази година заради критерия за ликвидността, допълват още източниците, пожелали да запазят анонимност.

Паралелно с тестовете на 91 от най-големите банки в еврозоната Международният валутен фонд ще извърши подобна проверка на банките във Великобритания, Швеция и Люксембург, допълват те.

По-рано днес белгийският финансов министър препоръча еврозоната да съгласува със САЩ планираната поредица от стрес тестове в банковия сектор, за да засили тяхната надеждност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още