IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Очаква се силно търсене на облигации на европейския спасителен фонд

Имената на банките, които ще продават първите облигации на Европейския фонд за финансова стабилност, ще бъдат оповестени през тази седмица

13:12 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
FT: Очаква се силно търсене на облигации на европейския спасителен фонд

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF), който бе създаден през май 2010 г., се очаква през тази седмица да обяви имената на банките, които ще продават първите му облигации.

През последните седмици на финансовите пазари се засилиха очакванията, че търсенето на европейски дълг от големите държавни инвестиционни фондове по света и частните инвеститори ще облекчи кризата с държавните дългове в еврозоната, пише Financial Times.

Повод за това даде интересът на Япония и Китай към облигациите на фонда и към държавните ценни книжа на периферните страни от еврозоната в началото на тази година.

Редица европейски банки се очаква да поемат емисията от облигации на Европейския фонд за финансова стабилност, която ще тества доверието на инвеститорите в способността на еврозоната да се справи със своите фискални трудности в критичен за икономиката момент.

Голямото търсене на европейски държавен дълг идва от най-богатите държавни и частни инвестиционни фондове по света, по думите на представители на банковата индустрия. Те са готови да изкупят ценните книжа на европейския спасителен фонд, които ще му донесат средствата, предназначени за финансиране на спасителната операция за Ирландия.

Европейският фонд за финансова стабилност е създаден като юридическо лице, базирано в Люксембург. Европейската инвестиционна банка предоставя на фонда административна подкрепа. Облигациите, които се издават от него, имат най-висок инвестиционен рейтинг от „AAA”, съгласно оценките на трите водещи рейтингови агенции.

Според някои инвеститори увеличеното търсене на държавен дълг подчертава очакванията на пазара за по-координирана фискална политика в еврозоната, която може да проправи пътя за издаването на общи европейски облигации, ако това се наложи. Идеята за общи облигации в еврозоната обаче не се приема на този етап от повечето политически лидери в еврозоната.

Според инвеститори повече сътрудничество във фискалната политика и общи облигации ще помогнат на по-слабите периферни икономики, които се борят за достъп до пазарите на облигации.

Ръководителят на Goldman Sachs Asset Management Джим О'Нийл, посочва, че европейският икономически и валутен съюз ще работи по-добре, ако има повече фискално и политическо единство и ако се емитират общи облигации.

Някои анализатори са на мнение, че интересът на инвеститорите към облигациите на фонда ще е голям, защото предлагат на безопасността на високия инвестиционен рейтинг, подобно на немските облигации, но в същото време дават малко по-висока доходност от тях.

Други обаче коментират пред изданието, че ще се въздържат от покупки на облигации на Европейския фонд за финансова стабилност поради съмнения за структурата му, която разчита на гаранции от страна на държавите в Европейския съюз (ЕС).

Европейският фонд за финансова стабилност може да издава облигации или други дългови инструменти с подкрепата на германската служба за управление на държавния дълг, чрез които да се привличат средствата, необходими за предоставяне на заеми на страните от еврозоната с икономически затруднения. 

Емисията облигации на фонда се гарантира от всяка от страните в еврозоната пропорционално на техния дял от внесения капитал на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Колебанията за това дали Германия действително ще застане зад по-широки правомощия на Европейския фонд за финансова стабилност доведоха до 0,6% спад в курса на еврото днес след петте поредни дни на ръст. Към 13:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3289 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още