IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Разглеждаме опцията за увеличаване на спасителния фонд

Разглежда се и възможността за увеличаване на обхвата на фонда, така че да може да изкупува облигации директно на пазарите

19:32 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кристин Лагард: Разглеждаме опцията за увеличаване на спасителния фонд

Увеличаването на размера на спасителния фонд за еврозоната е „опция“, която се разглежда от правителствата, заяви френският министър на икономиката Кристин Лагард, предаде ВВС.

Министрите разглеждат и възможността за увеличаване на обхвата на фонда, така че да може да изкупува облигации директно на пазарите, е добавила тя.

Коментарите й идват след подобни изказвания от други висши европейски представители, според които спасителния план не е достатъчно голям.

Опонентите на тази идея обаче смятат, че увеличаването на фонда ще насърчи отпускането на държавите по отношение на разходите им.

Европейският механизъм за финансова стабилност на стойност 440 млрд. евро беше създаден през май миналата година с цел да се предпази еврозоната чрез спасяване на страните членки, които имат проблеми.

Фондът се финансира от самите страни членки и досега е използван за отпускане на помощ на Ирландия. Съществуват обаче опасения, че е само въпрос на време помощ да се наложи да търсят и Португалия и Испания.

Опасения предизвиква най-вече евентуалното спасяване на Испания, което ще изисква много повече средства от тези във фонда.

На предложенията за влагане на повече средства във фонда обаче се противопоставя най-вече Германия. По-рано тази седмица финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви, че изказванията за увеличаване на фонда са нереалистични.

Въпросът вероятно ще бъде обсъден на редовната среща на финансовите министри от еврозоната, която ще се проведе в понеделник, 17 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още