IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия вероятно ще подкрепи спасяването на Европа

Европейските лидери трябва да бъдат притиснати до стената, за да доведат до край идеята за валутен съюз, коментират анализатори

11:12 | 17.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Германия вероятно ще подкрепи спасяването на Европа

Европейските финансови министри започват преговори по обща стратегия за справяне с финансовата криза, като Германия постепенно смекчава опозицията си срещу използването на по-широк арсенал от фискални мерки. В същото време пък Португалия продължава да настоява, че не се нуждае от спасителен пакет, пише Bloomberg.

Германия, водещата икономика в еврозоната, предлага месец март като краен срок за разширяване на съществуващия спасителен фонд , който е на стойност 440 млрд. евро, договаряне на постоянен механизъм за оказване на помощ и пренаписване на бюджетните правила на Европейския съюз (ЕС).

Покачващото се евро и успешните аукциони, проведени от Португалия, Испания и Италия миналата седмица, донесоха глътка въздух за облигационните пазари, както и време за договарянето на цялостна стратегия, която да замени извънредния спасителен фонд и безпрецедентната практика за изкупуване на облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Европейските лидери трябва да бъдат притиснати до стената, за да доведат до край идеята за валутен съюз“, казва Бари Ейчънгрийн, професор по икономика в University of California. „Все още не съм убеден, че ще го направят“.

Германия прегърна идеята за „цялостен“ подход за ограничаване на разпространението на дълговата криза, заради опасенията, че Гърция и Ирландия, които получиха общо 178 млрд. евро от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), няма да успеят да възстановят икономическото си здраве.

От влизането си в еврозоната през 2001 г. Гърция нито за една година не е имала бюджетен дефицит в рамките на приетите за допустими от ЕС 3%. За 2011 г. ЕС очаква свиване на гръцката икономика с 3% и ръст в Ирландия от едва 0,9%.

Въпреки това германският външен министър Волфганг Шойбле се противопостави на апела на Европейската комисия (ЕК) разширяването на антикризисните мерки да бъде обявено на срещата на лидерите на ЕС на 4 февруари.

„Работим върху цялостен пакет от мерки, за да не е необходимо на всеки няколко месеца да започваме дискусията отново“, казва Шойбле. „Фундаментално решение трябва да бъде взето до март“.

Финансовите министри от еврозоната се срещат днес в Люксембург.

Миналата седмица еврото се повиши с 3,7% до 1,3388 долара, отбелязвайки най-силния си седмичен ръст от май 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
haqan
преди 13 години
Германия съсипва европейския валутен механизъм този койо дава заеми на този който неможе да ги върне и след това пак дава е престъпник германия със този фонд гарантира заеемите които е дала и то на много изгодни лихви друг е въпроса че продажни гръцки политици взимат неизгодни заеми за гръцките граждани които знаят че няма да връщат те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още