IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен старт за европейските спасителни облигации

Огромното търсене на емисията от 5 млрд. евро показва, че инвеститорите все още вярват на еврото

14:08 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Силен старт за европейските спасителни облигации

Европейският фонд за финансова стабилност направи силен дебют на облигационния пазар, пускайки успешно първата си емисия ценни книжа. Това се случва в момент на кризисни времена за няколко от задлъжнелите държави от еврозоната.

Поръчките, направени за участие в аукциона, са на стойност над 40 млрд. евро, като участие са взели някои от най-големите държавни и частни инвеститори в света. Толкова голямо търсене досега не е имало за нито една облигационна емисия – нито корпоративна, нито правителствена, коментират банкери пред вестника.

Търсенето е позволило на фонда лесно да пласира пълния размер на планираната емисия – 5 млрд. евро., разпределени в облигации с падеж след 5 години.

„Търсенето беше впечатляващо. Не си спомням някога да е имало поръчки в подобен размер. Всичко бе изпълнено само в рамките на 15 минути“, посочва пред вестника един от банкерите, участвал в аукциона.

Големият интерес на инвеститорите идва в един от най-тежките моменти от създаването на еврозоната досега. През последната година се наложи финансовото спасяване на две страни от еврозоната – Гърция и Ирландия, а за други се говори, че са на ръба на възможностите си и че трябва скоро да потърсят помощ.

Успехът на аукциона ще даде възможност на политиците в еврозоната да си поемат дъх и да продължат с реформите, които се планират с цел стабилизиране на финансите на страните от единното пространство. Той показва и вярата, която пазарите продължават да имат в еврото.

„Инвеститорите обожават тези облигации, защото те предлагат сигурността на „ААА“ кредитен рейтинг, като в същото време предлагат малко по-висока доходност от германските облигации“, коментира банкер, цитиран от FT.

„Купуваме тези облигации, защото те ни осигуряват лесен, но абсолютно безопасен достъп до еврозоната, тъй като са подкрепени от Германия“, казва водещ инвеститор, цитиран от изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още