IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобално проучване: Фалит на Гърция и Ирландия и колапс на еврото до 2016 г.

Според две трети от инвеститорите, участвали в проучване на Bloomberg, Испания няма да фалира, а три четвърти не очакват това да се случи с Италия

12:55 | 26.01.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Глобално проучване: Фалит на Гърция и Ирландия и колапс на еврото до 2016 г.

Повечето инвеститори по света прогнозират, че поне една страна ще напусне еврозоната през следващите 5 години и че Гърция и Ирландия ще фалират – настроения, които засилват натиска върху европейските правителства да се договорят за решителни мерки за справяне с дълговата криза, пише Bloomberg.

В дните на Световния икономически форум в Давос 59% от включилите се в допитване на Bloomberg инвеститори заявяват, че една или повече страни от 17-те страни от еврозоната ще напуснат валутния съюз до 2016 г., като 11% очакват това да се случи през следващите 12 месеца.

Участниците в проучването са разединени по въпроса дали Португалия ще фалира, докато мнозинството имат доверие в испанската икономика и не смятат, че страната ще изпадне в несъстоятелност.

Подобен песимизъм илюстрира колко са неотложни мерките за възвръщане на доверието на инвеститорите, за които германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози трябва да се договорят, след като извънредната финансова помощ от почти 1 трлн. долара не успя да успокои пазарите.

Заплахата над Европа обяснимо е една от най-дискутираните теми на икономическия форум в швейцарския курорт Давос, където сред повече от 2500-те банкери и икономисти присъстват Меркел, Саркози и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише.

„Проблемите в Европа са позакърпени, но решението е временно“, казва Тед Джарвис, вицепрезидент на Indiana Trust Company, който участва в проучването. „Няколко страни от еврозоната не се придържаха към разумна политика и така си изкопаха дълбока дупка“, допълва той.

Участниците в изследването – над 1000 инвеститори и анализатори, са разделени почти по равно по въпроса дали еврото като цяло ще колабира. Повечето от 45-те процента, които очакват разпад на еврозоната, казват, че това няма да се случи през следващите 5 години, докато според 48% това никога няма да се случи.

„Много е трудно да си представим сценарий, при който еврото ще изчезне“, казва Кенет Брукс, икономист на Lloyds TSB Corporate Markets в Лондон. „Политическата инвестиция в проекта за единна европейска валута е твърде висока, а дълговият пазар в Европа сега е най-големият в света.“

Във вторник цената на 10-годишните португалски ценни книжа се понижи, повишавайки доходността им с 12 базисни пункта до 7,06%, или с премия от 392 пункта над еквивалентните германски облигации. Доходността по испанските облигации се повиши с 10 базисни пункта до 5,25%, докато доходността на 10-годишните гръцки облигации се повиши 12 базисни пункта до 11,34%.

„Ще направим каквото е необходимо в подкрепа на еврото“, заяви по-рано Меркел, която ще говори пред участниците в икономическия форум на 28 януари.

Освен че повечето от участвалите в проучването предричат, че евро страна ще напусне валутния съюз през следващите 5 години, според други 13% това ще се случи на по-късен етап. Под една четвърт предричат, че еврозоната ще остане непокътната.

Трише, който за последен път участва във форума в ролята си на президент на ЕЦБ, определи идеята, че страна от еврозоната може да я напусне, като „абсурдна“.

Някои икономисти обаче не са толкова убедени в това. „Еврозоната ще се измъкне от ситуацията, но някои страни ще напуснат“, казва Саймън Джонсън, бивш главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ) и професор от Massachusetts Institute of Technology. Джонсън прогнозира, че Гърция и вероятно Португалия ще напуснат валутния съюз в определен момент.

Въпреки че гръцкото правителство отрича, че разглежда варианти за преструктуриране на дълга си, според почти три четвърти от участниците в проучването страната най-вероятно ще фалира, докато за Ирландия това твърдят 53%.

Що се отнася до Португалия, 47% заявяват, че страната вероятно ще фалира, докато според 48% няма да фалира. Според две трети от инвеститорите Испания няма да фалира, а три четвърти не очакват това да се случи с Италия.

За сравнение повече от 90% от запитаните не смятат, че САЩ или Великобритания могат да фалират. Все пак 46% смятат, че САЩ ще бъдат засегнати от дълговата криза в Европа, докато 53% смятат, че това е малко вероятно.

Половината от запитаните смятат, че доларът ще се покачи спрямо еврото в рамките на следващите 3 месеца. Това беше мнението на едва 33% от инвеститорите през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Ти си жалък палчо! Това, че ние сме в батака не означава, че всички трябва да са зле! Типично ограничено мислене! Не се тревожи за гърците, колкото и да са зле още не са съобщили за масово преселение към България! Явно все още са по-добре от нас. Просто не може да даваш квалификации на цял народ това е типично за силно огроничени хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
аз възнамерявам да инвестирам в храна и консерви, че като гледам на къде върви света. Златото и парите не стават за ядене да ви напомня. Пари може да се напечатат но ако няма реколкта какво ще купите с тях. Тия катаклизми вече се отразиха на цените, а това е само началото. Няма значение дали имате евро или долари осве за печката за друго няма да стават. Единствения начин е тези дългове да бъдат преструкторирани и цена ще я платят обикновенние хора повярвайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Ironhorse
преди 13 години
Хм,колеги Вие четете ли пред какви проблеми са изправени САЩ и какви мерки предприемат ?!Дааа, същите дето Европа предприе преди 2, две, ДВЕ години. Това е блъф за да се отклони натискът върху долара.Дори Гърция и Ирландия да обявят фалит, пак еврото ще го има.Някой да е смятал стойността на БВП на заплашените от фалит държави спрямо общият на валутния съюз ?! А да сте смятали общите задължения на всички държави спрямо БВП на валутния съюз ?! Не, е сметнете и пак коментирайте и залагайте срещу еврото.Обама просто тества обществото с пакета за икономии на стойност 400 млрд. $ за 10 години. Всъщност на Обама ще се падне честта да спаси САЩ, жертвайки шанса за втори мандат.Пакета за ограничаване на правителствените разходи ще бъде поне 500 млрд. $ за ПЕТ години.Иначе САЩ ще завлекат със себе си целият Свят поне със двеста години в икономическо развитие измервано в БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
kardama
преди 13 години
скромно мнение! ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ ВАРНЕ В ЗОРАТА НА СОЦИАЛИЗМА И ПУСНЕ ЕВРО ОБЛИГАЦИИ ЗА ДА СПАСИ КРАХА!...ИНАЧЕ....ЩЕ ХАПНЕМ ДЪРВОТО.А НАЛИ СЕ СЕШТАТЕ КОИ НЯМЯ ИНТЕРЕС ОТ СИЛЕН ЕВРОСЪЮЗ?КОИ ДОКАРА ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА КРИЗА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
stoian777
преди 13 години
Господине кое е лошо и кое не е лошо вече толкова се е объркало, че няма накъде повече. Истината за нас е една : България си е все в батака без да можем да мръднем и със сантиметър напред. Да назад може, но не и напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
И първите номинирани са Гърците - мързелива мрънкаща ***... Дано не стане, че иначе лошо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
optional
преди 13 години
чакаме да видим. мен все повече ми се струва, че някоя от проблемните страни ще "изгърми"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още