IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Без общи облигации в еврозоната, докато ЕС не се уеднакви повече

Според френския икономически министър общи еврооблигации могат да се емитират само след засилването на интеграцията в Европейския съюз

13:03 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Кристин Лагард, Снимка: БТА</p>

Кристин Лагард, Снимка: БТА

Възможността за издаване на общи облигации на 17-те страни в еврозоната за пореден път бе отложена за неопределеното бъдеще след изказване на френския министър на икономиката Кристин Лагард.

Тя посочи, че европейските правителства могат да обмислят възможността за емитиране на съвместни еврооблигации в дългосрочен план, единствено след като постигнат по-силна бюджетна и икономическа интеграция, съобщава Ройтерс.

Идеята за издаване на общи облигации на страните в еврозоната бе прокарана от президента на групата на финансовите министри от еврозоната Жан-Клод Юнкер и италианския министър на финансите Джулио Тремонти. Тя обаче среща твърдата съпротива на Германия, която има привилегията да плаща по-ниски лихвени проценти по своите държавни облигации спрямо другите страни от валутния съюз.

Според Кристин Лагард да се обсъжда сега емитирането на съвместни облигации в еврозоната е все едно "каруцата да се постави преди коня".

Освен това в интервю пред CNBC тя посочва, че, ако сега започнат да се емитират общи облигации, ще се разводни незаслужено силата и стабилността на някои страни от еврозоната, и то без да се постигне нужната фискална и икономическа интеграция.

Издаването на общ дълг освен това рискува да позволи на задлъжнелите правителства от еврозоната да продължават да водят рисковата си фискална полотика.

Според Лагард първо трябва да се постигне консолидация и едва след това може да се говори за общи евро облигации.

Част от процеса за възстановяване на доверието на инвеститорите в еврозоната ще бъде вторият етап на стрес тестовете на европейските банки, посочва Лагард. Според нея те ще са по-достоверни и по-добре обсъдени от първите тестове, чиито резултати бяха оповестени през юли 2010 г.

Относно целта на френското правителство да постигне бюджетен дефицит от 6,6% от БВП през 2011 г. Кристин Лагард посочи, че това е абсолютно наложително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още