IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Европа е изправена пред "половин изгубено десетилетие"

Прибързаният опит на Япония да балансира бюджета си доведе до стагнация в миналото и Европа е застрашена от абсолютно същия сценарий, казва икономистът

11:14 | 09.03.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Стиглиц: Европа е изправена пред "половин изгубено десетилетие"

Подобно на Япония в края на 90-те години, Европейският съюз (ЕС) вероятно е изправен пред „половин изгубено десетилетие“ като резултат от приетите от правителствата бюджетни съкращения, които могат да подкопаят икономическото възстановяване, казва Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц, цитиран от Bloomberg.

„След като през 1997 г. и 1998 г. правителството в Япония се опита да балансира бюджета прекалено рано, икономиката на страната беше обречена на още половин изгубено десетилетие“, казва Стиглиц. „Европа наистина е застрашена от абсолютно същия сценарий“.

Европейски правителства от Испания до Ирландия полагат усилия да ограничат бюджетните си дефицити чрез съкращаване на разходите и повишаване на данъците, като в същото време се опитват да съживят икономиките си. Лидерите на Европейския съюз търсят начини да разрешат проблема с дълговата криза в региона преди 25 март, за когато е определен крайният срок за приемане на обновен план за подпомагане на изпитващите затруднения страните от еврозоната.

Стиглиц, който е професор по икономика от Колумбийския университет в Ню Йорк, определи риска повишаващите се цени на храните и енергийните суровини да доведат до продължителна инфлация като „нисък“. Миналия месец потребителските цени в еврозоната нараснаха с 2,4% - най-високият ръст от октомври 2008 г.

Миналата седмица президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише обяви, че банката може да повиши лихвените проценти в еврозоната още през април.

„Ще има известно инфлационно напрежение заради цените на енергийните суровини и храните“, казва Стиглиц. „Вероятността това да доведе до реална инфлационна инерция, устойчива инфлация, е сравнително малък, като се отчетат мащабите на резервния капацитет за производство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
aristotel
преди 13 години
ЗАЩО все американските *** се езказват и все ПРОТИВ ЕВРОПА. ЗАЩОТО Европа ги храни. И при евентуални Европейски щати Америка се връща при индианците. А долара си е чиста ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ. Единственото което го държи все още е - доверието и липсата на АЛТЕРНАТИВНА валута. НО все някога ще им текне на някои умници, че най доброто е КОШНИЦА от валути и съотношение между тях. Евро, йена, индийската валута рупии, ЮАНА, ВОНА-Южна Корея, Бразилската и ще се подредят нещата а долара може вече и да не присъства, но може и да са благосклонни да го допуснат в кръга като поклон Хи-Хи-Хи.ДАНО СПРЕ ТОКА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗА 2 МЕСЕЦА-тогава ще разберете колко се е развил ЧЕЛОВЕКОТ. ВЪВ всеки човек има по 1 *** ПОРОДА. :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
ivo0101
преди 13 години
Явно не си ме разбрал!Всички тези "фундаментални" приказки са само за извинение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
x2spark
преди 13 години
Според мен единственото спасение е риазко свиване на държавните разходи , драстично намаление на административниа апарат и административните сгради , улеснени процедури за всичко, но без увеличаване на данъците, даже разработване на варианти за подпомагане на среден и дребен бизнес има доста методи, защото само тоа ще ни спаси нас и другите закъсали държави като нас НО Не толкова закъсали като нас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
all_trader
преди 13 години
Америка е в по-добра позиция заради притежанието на световната валута- доларът . може да влиза в дълг колкото си иска , всъщност докато чужденците купуват облигациите им - до тогава те няма да фалират . Европа е в по-зле защото всичко се прави в полза на банките .... плащането на данъци отива за изплащането на кредитите към банкерите , а орязването на бюджетните разходи и вдигането на данъците по време на криза е икономическо самоубийство .... каквото извършване ние в в БГ момента.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
САЩ могат да се поучат от Германия и ЯпонияHякои американски икономисти демонизират политиките на Япония и Германия, но Съединените щати ще имат късмет, ако успеят колкото тези две страни в много отношения. В разгара на Голямата рецесия безработицата в САЩ достига близо 10%, неравенството и бедността нарастват, 47 милиона души са без здравно осигуряване, шансовете представителите на средната класа да получат един ден пенсия намаляват и е регистрирано общо повишаване на икономическата несигурност. Световният пазар става толкова хаотичен и когато човек види положителен пример, би могъл да си помисли, че той заслужава да бъде споменат. Как тогава би трябвало да гледаме на една страна, в която безработицата е 5%, неравенството в доходите е най-ниско, всички граждани имат здравно осигуряване и тази страна е един от водещите износители в света? Но преди всичко хората в тази държава имат висока средна продължителност на живота...http://***.politika.bg/article?id=18353
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 13 години
Истината е, че не може да се дава за пример Япония - страна със силно застаряващо население, с огромен държавен дълг, а към момента на начало на загубеното десетилетие и със силно балонизиран пазар на имоти. как ще я сравните с Европа ? Европейският дълг (средно) е 2.5 пъти по нисък като % от БВП. Европа (все още) не е застаряваща, а и в повечето райони няма балонизиране на НИ (проблемите в ЕС впрочем са точно при държавите с балони). Истината е, че трябва да има балансиран бюджет и ниско ниво на държавен дълг. Също и балансирано възрастово разпределение на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
ivo0101
преди 13 години
Истината е че за съжаление те не знаят какво да направят!От една страна Европа съкращава дълговете и увеличава данъците - но това води до свиване на потреблението. От друга страна САЩ стимулират потреблението и задлъжняват още повече и това не им помага!Просто истината е на друго място. Ако се замислите съм сигурен, че ще ме разберете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
all_trader
преди 13 години
еми народът ги търпи кво да правиш ..... като са *** да ги търпят . Дянков е пълен некадърник и патологичен лъжец - но и неговата ще свърши , в момента сам ще се прецака безумията които върши... лошото е ,че и нас ще завлече....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Сега въпро са е ние каво да правим, можем ли да променим нещо...? Вчера като гледах *** как продават цветя на супер надценки и като се замислих как Дянков и Сие се перчат та искам само да ги попитам къде бяха вчера, къде бяха при тая явна корупция, при тази ненаказуема и ограбническа *** пасмина. Как не ги е срам БГ политиците, как ? Пак от нормалните хора ще се взима ...срам ме да се наричам БЪЛГАРИН, СРАМ МЕ Е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Ogibogi
преди 13 години
Наистина Япония е опитала всичко което може да се направи...и то започва още от 70-те години на миналия век. Няма изход..!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още