IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес лидери предричат разпад на еврозоната

През следващите три години съществува вероятност за разпад на еврозоната, смятат 60% от участниците в проучване на RBC Capital Markets

19:12 | 31.01.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
Бизнес лидери предричат разпад на еврозоната

Голяма част от финансовите и бизнес лидери по света заявяват, че има шанс една или повече страни от еврозоната да напуснат валутния съюз през следващите три години, пише Financial Times.

Общо 85% от участвалите в проучване на RBC Capital Markets директори на компании от цял свят смятат, че това е вероятно да се случи, докато според 60% през следващите три години има вероятност за разпад на цялата еврозона.

Проучването, което е било проведено сред 461 изпълнителни директори на водещи компании, инвестиционни банки, хедж фондове и правителствени инвестиционни фондове в Европа, САЩ и Азия, разкрива дълбоките притеснения за бъдещето на еврозоната в светлината на усилията на европейските правителства да разрешат дълговите проблеми на някои страни от региона.

Във фокуса на изследването са страховете на бизнес елита за растящия публичен дълг в Европа и САЩ.

Други 46% от участниците заявяват, че дълговете на страната, в която развиват дейност, са нараснали до неустойчиви нива. Повече от 60% от американските и британските директори смятат, че това твърдение е вярно за собствените им правителства.

Изпълнителни директори от периферията на еврозоната – Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, се страхуват, че високата задлъжнялост в тези страни ще ограничи растежа им и ще се отрази негативно на бъдещето на еврозоната като цяло, защото по-бързото възстановяване на Германия - най-силната европейска икономика - ще изправи Европейската централна банка (ЕЦБ) пред дилемата дали да задържи лихвените проценти ниски и през следващите месеци или да ги повиши.

„Дълговете, тегнещи над определени страни, хвърлят сянка в мислите на корпоративните директори и инвеститорите“, казва Марк Харис, директор на Global Research в RBC Capital Markets.

Дори в страни, които са по-слабо засегнати от финансовата криза, почти всички мениджъри вярват, че правителствата ще имат известни проблеми с финансирането си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
dimilov
преди 13 години
На политическата карта на света се явява "Обединена "Европа и това никак не е по вкуса на Щатите .На Изток и Русия също.Който е бил успешен преди проекта "Обединена Европа",сега много по-трудно ще провежда собствената си политика . "Разделяй и владей!"тук вече не работи .И силите ,които имат интерес на географската карта на Европа да има отделни лесноманипулируеми държавици,ще направят всичко възможно това да се случи.Всички формално подкрепят съюза ,но на практика са против ,защото се утвърждава зона на концентрация на силни икономики ,които са мощна конкуренция и с която с течение на времето ще трябва все повече да се съобразяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Проблемите на еврото не са нищо друго, освен проблемиТЕ на обединението на Европа. Едно към едно! Аз не мисля обаче, че обединението на Европа има алтернатива. Погледнете историята. Колко време е било необходимо докато се формират държавите от отделните племена и народности така, че да се получат съвременните проспериращи държави. И щяха ли тези държави да са проспериращи, ако не бяха постигнали обединението си. И малки ли са били проблемите пред това обединение!Съществуването на еврото няма алтернатива - обединена Европа няма алтернатива!***Колкото за скъсяването, то е съвсем друг въпрос. И аз мисля, че трябва да скъсяваме. Още повече, че сега евтиното евро ще е в полза на всички ни европейци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Fiscalist
преди 13 години
Лаптопът е хубав, струваше около 3000 лева, и има доста гаранция още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Fiscalist
преди 13 години
Не са прави. Предлагам им бас - ако те грешат, ще ми дадат всичките си фирми, а ако аз греша ще им ипотекирам лаптопа си :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
jamiemirror
преди 13 години
Ами то си е за скъсяване хехехехе, не плувай срещу течението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
VP
преди 13 години
И сигурно 90% от тези 60% скъсяват еврото :) Да им скъся позицията лелина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още