IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС затяга контрола върху вноса на храни от Япония

Европейската комисия ще преразглежда мерките по отношение на сигурността на внасяните от Япония храни на всеки 48 часа

15:12 | 02.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Зеленчуци в магазин за хранителни стоки в префектура Фукушима на 70 км от авариралата АЕЦ Фукушима-1. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Зеленчуци в магазин за хранителни стоки в префектура Фукушима на 70 км от авариралата АЕЦ Фукушима-1. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обяви готовността си да преразглежда и повишава контрола над храните, внасяни от Япония, в случай, че обстановката с разпространението на радиоактивно замърсяване се влоши.

За тази цел ЕК ще преразглежда на всеки 48 часа възможностите за реакция по отношение на сигурността на вноса на храни от Япония.

Това се посочва в обобщена информация на комисията по повод на предприеманите мерки за предпазване на европейския пазар от внос на заразени с радиация продукти, предава БТА.

В съобщението се отбелязва, че на този етап не се налага затягане на контрола и мерките се преразглеждат веднъж месечно. Европейските експерти в областта обменят информация всеки ден, а обща среща между тях е насрочена за 8 април.

Комисията отбелязва, че въпросът се урежда от приетите след аварията през 1986 в Чернобил правила, като максимално допустимите стойности оттогава не са променяни.

Правилата включват наблюдение на стойностите на стронций; йод; изотопи, излъчващи алфа-частици на плутоний; други нуклеиди, включително цезий 134 и 137.

На 15 март, или четири дни след катастрофалното земетресение в Япония и аварията в АЕЦ Фукушима-1, ЕК подаде съобщение към системата за ранно предупреждение, която следи за безопасността на храните, за да бъдат предприети изследвания за замърсяване на внасяните от Япония храни.

ЕК отбелязва, че това е направено като предпазна мярка. Страните от ЕС са били посъветвани да се съобразяват с изискванията, залегнали в документите от 1987 г., които съдържат максимално допустимите стойности на вредни за здравето вещества, чиято поява е резултат от повишена радиация.

Европейските регулации предвиждат, че ако една от страните в ЕС открие замърсяване във вносните хранителни пратки, трябва да подаде сигнал до останалите държави от Общността. На 25 март ЕС реши да повиши изискванията за внасяните от Япония храни заради ситуацията във Фукушима.

Според приетото решение, всички хранителни продукти, изнасяни от или преминали през 12 от най-засегнатите от ядрената авария японски префектури, следва да бъдат проверявани, преди да напуснат страната, както и да бъдат подлагани на избирателна проверка при влизането им на европейска територия.

Останалите 35 японски префектури следва да издават документи, които да декларират, че изнасяните храни не са преминавали през най-засегнатите от аварията райони. Тези пратки също се подлагат на избирателен контрол при постъпването им в ЕС.

Всички хранителни пратки от Япония, изпращани за ЕС, трябва да бъдат придружавани от документи, издадени от японските власти, в които се декларира, че не съдържат вредни вещества в количества, превишаващи пределните стойности, определени от Брюксел.

Предвиждат се физически и лабораторни проверки и анализи на 10% от внасяните храни от животински и растителен произход, пристигащи от 12-те най-засегнати от аварията в Япония префектури. Предвижда се и проверка на 20 на сто от пратките от останалите префектури.

Резултатите от анализите трябва да бъдат готови в срок от пет работни дни. Пратките ще бъдат освобождавани, когато митническите власти получат резултатите от лабораторните анализи и ако те са удовлетворителни. Пратките, за които се открият стойности, превишаващи допустимите нива, ще бъдат унищожавани, или връщани в Япония.

През миналата година страните от ЕС са внесли от Япония растителни, животински и морски продукти за 187 млн. евро, както и рибни продукти за 29 млн. евро, което ЕК определя като несъществен търговски дял. За същия период са били внесени и около 9 000 тона плодове и зеленчуци.

По данни от японските власти, производството на храни в най-засегнатите райони на страната е блокирано и това означава, че продукти от тези зони не се изнасят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още