IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аукционът на испански ДЦК успокои облигационните пазари

Испания продаде облигации за 3,4 млрд. евро с матуритет през 2021 и 2024 година при средна доходност от 5,472%

16:16 | 20.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Аукционът на испански ДЦК успокои облигационните пазари

Испания продаде дългосрочни държавни облигации за 3,4 млрд. евро при силен интерес от страна на инвеститорите, с което успокои страховете, че четвъртата по големина икономика в еврозоната ще бъде застигната от дълговата криза, пише Financial Times.

Успешният аукцион на държавни ценни книжа (ДЦК) последва повишаването на доходността по испанските облигации до рекордни нива в началото на седмицата, след като опасенията за преструктуриране на гръцкия дълг предизвикаха паника на пазара.

Продажбата на облигации за 3,4 млрд. евро с матуритет през 2021 и 2024 година приближава горната граница на интервала за предвидените за продан ДЦК от 2,5 млрд. до 3,5 млрд. евро. Средната доходност се повиши до 5,472% от 5,162% при последния аукцион през март. Все пак тя е по ниска от доходността, при която 10-годишните испански ДЦК се търгуваха в сряда на вторичния облигационен пазар.

Публикуваните по-рано тази седмица данни за испанската икономика разкриха допълнителен спад на цените на недвижимите имоти и ръст на лошите кредити за испанските банки. Това подкопа доверието към испанския държавен дълг и постави под въпрос оценката на Международния валутен фонд (МВФ), че Испания се е „откъснала“ от групата на изпитващите дългови проблеми страни – Гърция, Ирландия и Португалия.

Въпреки това търсенето на испански ДЦК остава силно, тъй като инвеститорите са привлечени от високите лихви по тях.

Съотношението търсене-предлагане за 10-годишния испански дълг, продаден днес, се повиши до 2,1 от 1,8 пъти на аукциона през март.

За редките 13-годишни облигации, от които бяха набрани 885 млн. евро днес, съотношението между търсене и предлагане достигна 2,3.

До края на април Испания трябва да извърши плащания по държавния си дълг в размер на 15,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още