IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Еврозоната обмисля преструктуриране на гръцкия дълг

Европейската комисия и Международният валутен фонд обаче отхвърлят подобни варианти, обявявайки ги за"изключени"

16:59 | 06.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
FT: Еврозоната обмисля преструктуриране на гръцкия дълг

Няколко страни от еврозоната изразяват опасения, че силно задлъжнялата Гърция няма да успее да рефинансира дълга си и може да се наложи да го преструктурира, пише Financial Times. Според тях преструктурирането на гръцкия дълг вече не може да бъде изключвано като възможност.

„Удължаване или увеличаване на спасителния пакет за Гърция не е политически възможно. Трябва да си направим съответните заключения“, казва пожелал анонимност представител на голяма страна от еврозоната. „Трябва да разполагаме с готов план 'Б'.“

Гръцки и европейски представители отдавна настояват, че Гърция може да се възстанови без преструктуриране на дълга си и че дори самото обсъждане на подобна възможност ще навреди на банките в еврозоната и ще предизвика паника на пазарите.

В събота Международният валутен фонд отрече информация на германското списание Der Spiegel, че тайно оказва натиск върху гръцкото правителство да преструктурира дълга си. 

Днес такава позиция бе изразена и от Европейската комисия. Говорителят на еврокомисаря по монетарната политика Оли Рен Амадеу Алтафай обяви, че сценарий за преструктуриране на гръцките дългове "е изключен".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 13 години
Грешка 1/6 са изкупени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 13 години
1/3 от гръцките облигации са в ЕЦБ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
promanbg
преди 13 години
Сега гръцкият дълг е към банките. С парите от спасителния пакет Гърция ще плати на банките и по този начин задълженията й ще се прехвърлят към европейските правителства, респ. данъкоплатците. Дългът вече може да бъде преструктуриран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още