fallback

Жан-Клод Юнкер: Гърция се нуждае от допълнителна коригираща програма

Не обсъждаме излизане на Гърция от еврозоната. Това е глупава идея – няма начин, заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер пред репортери

13:15 | 07.05.11 г. 14

Гръцият премиер Георгиос Папандреу (вляво) разговаря с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел на среща в Брюксел през февруари. Снимка: Ройтерс

Европейските държави може да осигурят повече помощ на Гърция, получател на първия спасителен заем в еврозоната, защото страната изпитва затруднения с ограничаването на дълговете си, които според някои инвеститори може да доведат до преструктуриране, пише Bloomberg.

„Мислим, че Гърция се нуждае от допълнителна коригираща програма”, коментира премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който председателства групата на финансовите министри от еврозоната, след непланирана среща на представители на ЕС снощи в Люксембург. „Това трябва да се обсъди в подробности” на тазмесечната среща на финансовите министри.

Гръцките облигации се сринаха след средата на април, когато Португалия стана третата страна от еврозоната, потърсила помощ, а германски официални лица дадоха да се разбере, че не биха са противопоставили на евентуално преструктуриране. Гърция отрече новината в германското издание Spiegel вчера, според която тя заплашва да се откаже от еврото.

„Не обсъждаме излизане на Гърция от еврозоната. Това е глупава идея – няма начин”, заяви Юнкер пред репортери. „Не искаме еврозоната да се взриви безпричинно.”

Гърция вече получи удължаване на спасителния заем тази година и политиците в Атина казват, че още едно удължаване ще помогне да се избегне по-широко преструктуриране. Допълнителната помощ може да включва увеличаване на 110-те млрд. евро спасителен заем или разрешаване на спасителния фонд на ЕС да изкупува гръцки дълг, както и облекчаване на условията на изплащане, обяснява неназован представител на ЕС след срещата.

Тези мерки може да срещнат съпротива в Германия и Финландия, където спасителните заеми предизвикаха политически полемики. Германия, която допринася най-много средства в спасителния фонд, поддържа опцията за преструктуриране, докато политиците отхвърлят варианта да отделят още средства от парите на данъкоплатците за спасителни заеми.

„Изключваме опцията за преструктуриране, която се обсъжда сериозно в определени среди на финансовите пазари”, казва Юнкер.

На срещата снощи са присъствали също финансовите министри на Франция, Германия, Италия и Испания и еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.

Освен темата за Гърция, в дневния ред е било спасяването на Португалия, бъдещият наследник на председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, чийто мандат приключва през октомри, и подробности за програмата за борба с кризата от 2013 г., казва друг представител на ЕС.

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину също е присъствал и е представил състоянието на гръцката икономика, посочват от финансовото министерство на страната. „Очевидно” не е бил обсъждан статутът на Гърция като член на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още