IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер: Гърция се нуждае от допълнителна коригираща програма

Не обсъждаме излизане на Гърция от еврозоната. Това е глупава идея – няма начин, заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер пред репортери

13:15 | 07.05.11 г. 14
<p>
	Гръцият премиер Георгиос Папандреу (вляво) разговаря с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел на среща в Брюксел през февруари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцият премиер Георгиос Папандреу (вляво) разговаря с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел на среща в Брюксел през февруари. Снимка: Ройтерс

Европейските държави може да осигурят повече помощ на Гърция, получател на първия спасителен заем в еврозоната, защото страната изпитва затруднения с ограничаването на дълговете си, които според някои инвеститори може да доведат до преструктуриране, пише Bloomberg.

„Мислим, че Гърция се нуждае от допълнителна коригираща програма”, коментира премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който председателства групата на финансовите министри от еврозоната, след непланирана среща на представители на ЕС снощи в Люксембург. „Това трябва да се обсъди в подробности” на тазмесечната среща на финансовите министри.

Гръцките облигации се сринаха след средата на април, когато Португалия стана третата страна от еврозоната, потърсила помощ, а германски официални лица дадоха да се разбере, че не биха са противопоставили на евентуално преструктуриране. Гърция отрече новината в германското издание Spiegel вчера, според която тя заплашва да се откаже от еврото.

„Не обсъждаме излизане на Гърция от еврозоната. Това е глупава идея – няма начин”, заяви Юнкер пред репортери. „Не искаме еврозоната да се взриви безпричинно.”

Гърция вече получи удължаване на спасителния заем тази година и политиците в Атина казват, че още едно удължаване ще помогне да се избегне по-широко преструктуриране. Допълнителната помощ може да включва увеличаване на 110-те млрд. евро спасителен заем или разрешаване на спасителния фонд на ЕС да изкупува гръцки дълг, както и облекчаване на условията на изплащане, обяснява неназован представител на ЕС след срещата.

Тези мерки може да срещнат съпротива в Германия и Финландия, където спасителните заеми предизвикаха политически полемики. Германия, която допринася най-много средства в спасителния фонд, поддържа опцията за преструктуриране, докато политиците отхвърлят варианта да отделят още средства от парите на данъкоплатците за спасителни заеми.

„Изключваме опцията за преструктуриране, която се обсъжда сериозно в определени среди на финансовите пазари”, казва Юнкер.

На срещата снощи са присъствали също финансовите министри на Франция, Германия, Италия и Испания и еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.

Освен темата за Гърция, в дневния ред е било спасяването на Португалия, бъдещият наследник на председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, чийто мандат приключва през октомри, и подробности за програмата за борба с кризата от 2013 г., казва друг представител на ЕС.

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину също е присъствал и е представил състоянието на гръцката икономика, посочват от финансовото министерство на страната. „Очевидно” не е бил обсъждан статутът на Гърция като член на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
bokogega
преди 12 години
Сорос,не обсъжда във форумите,но ги чете,не БГ-то разбира се,така е наясно на къде се насочила цацата,и там ще хвърля въдицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Ша обясна: УДУШНИК за убиване на времето е средновековен уред, с помощта на който древните кибици са притискали трахеята на времето и по този зверски начин са го убивали и така до ракиено време. После са си лягали да спят.Лека нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
Пенчев
преди 12 години
Не се обиждай,приятелю,но е трябвало да те обучават и на правопис старите преподаватели.,,Удушник"какво означава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
valk
преди 12 години
Форумите и производните на тях са много подходящо място за дезинформация пускане на слухове итн. Измерител на обществени нагласи и налагането на такива така са ме обучавали в училище старите преподаватели, а принципно при таково лошо време стават и за удушник за убиване на времето УСПЕХ на всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Споко де, много насериозно се вземаш струва ми се... Обаче това ме хвърли в размисъл - форум за спекуланти - хе-хе-хе - нима е възможно такова нещо... :-)))) Представям си например как Сорос обсъжда нещо във форум... :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
valk
преди 12 години
Какво говоря какво ми отговарят не четеш мнимателно написаното от мене. Това би трябвало да е форум за спекуланти и инвеститори така че не мисля за уместно обсъждането на подобни теми тук плюс това коментарите не са адекватни на статията. Не ми се изявява в тактическо опреративната манипулация в момента иначе такава легенда мога да спретна, но няма смисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 12 години
Какви нанотехнологии те гонят бе човек - кредитните карти масово използват технология от преди 40-50 години - МАГНИТНА ЛЕНТА, той за нанотехнологии си мечтае. Ей го - оня ден от Сони откраднали данни за няколко милиона кредитни карти. Къде са нанотехнологиите в случая? Оня ден на дебитната ми карта й изтече срока и познай - дадоха ми пак същата - с МАГНИТНА ЛЕНТА, даже и чип няма. И това е една от големите банки в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Е, мисля, че няма да е баркод технологията, която ще бъде използвана/имплантирана. Явно ще е чип с радио вълни. А това с баркода ми се струва някакво съвпадение (подобно на доста други). Каква е тази 6-ца накрая например? Там може да бъде всяко друго число. При най-разпространените баркодове например (EAN-13), последната цифра е контролна сума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
valk
преди 12 години
Това форум за инвеститори ли е или за теории на конспирацията и защо всички мислите че масоните управляват всичко щото не е така много по сложно е, а чипове няма кой да ви слага оперативен контрол се извършва въз основа на съвсем други методи и способи плюс това нанотехнологиите са много по евтини и ефективни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Fiscalist
преди 12 години
Само провери нещо - кои са линиите, които се повтарят на ВСЕКИ баркод? Има точно 3 такива линии, в началото, средата и края на кода. Те означават цифра - можеш ли да се сетиш коя? http://***.laparola.info/files/images/Bar_Code_666.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още