IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция тайно преговаряла с МВФ още през 2009 година, фондът отрича

Основна тема в гръцките вестници днес са пазарлъците между правителството на страната преди проблемите да станат публични

10:07 | 05.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция тайно преговаряла с МВФ още през 2009 година, фондът отрича

"Доминик-Строс Кан /шефът на МВФ/ е на път да довърши Йоргос /Папандреу/, задават се и разкрития за ролята на прословутия Джордж Сорос в пазарлъците за отпускането на финансова помощ на Гърция", твърди в. "Авриани".

В. "Адезмефтос типос" уточнява, че МВФ се е пазарил с Гърция от ноември 2009 г., тоест много преди Атина да поиска официално финансова помощ от фонда през април 2010 г.

Изданието смята, че тези разкрития са сериозен удар върху доверието на кабинета и лично върху премиера Папандреу.

Пред френска телевизия Доминик-Строс Кан заявил, че от ноември 2009 г. са се водили "задкулисно" преговори с гръцкия министър-председател, за да може страната му да прибегне до помощта на фонда.

МВФ отпусна 30 млрд. евро в рамките на пакета от спасителни заеми в размер на 110 млрд. евро, от които 80 млрд.идват от еврозоната за преодоляване на гръцката дългова криза.

В. "Катимерини" цитира съобщение на фонда, в което се дава категорично уверение, че "не е имало преговори" и никаква договореност за финансова помощ преди Гърция да е внесла официално молбата си за такава в края на април 2010 г.

"Другарят Строс Кан разобличи Йоргос и неговия кабинет, Папандреу е обсъждал от ноември 2009 г. възможността да вземе заем от фонда, но се е страхувал да каже истината", заявил според в. "Елефтерос" френският социалист.

Отбелязва се, че изказването му предизвикало гняв.

В. "Логос" пише, че извадки от интервю на Доминик-Строс Кан пред френски телевизионен канал, показани в предаване на телевизионния журналист Лакис Лазопулос, са предизвикали сериозни сътресения на политическата сцена в страната.

В тях шефът на фонда бил казал: "работихме месеци наред преди гръцките власти официално да поискат финансова помощ и това го направихме подмолно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още