fallback

Кметът на Лондон: Гърция трябва да напусне еврозоната

"Разточителното" поведение на Гърция е било окуражавано от членството й във валутния съюз, посочва Борис Джонсън

20:59 | 20.06.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че финансовите министри на Европа трябва да оставят Гърция да фалира заради дълговете си и да бъде принудена да напусне еврозоната в резултат на "безразсъдното" си поведение, съобщи вестник "Гардиън".

Той каза също, че изваждането на затъналата в дългове страна от еврозоната "сега е почти неизбежно". Кметът на Лондон посочи още, че единната парична единица е виновна за "влошаването" на международната финансова криза и предупреди, че не трябва да се очаква, че коалиционното правителство на Великобритания ще помогне по какъвто и да е начин за нова спасителна програма за гръцката икономика.

Джонсън е един от все повечето консервативни политици, които смятат, че Гърция трябва да бъде оставена да върви по собствения си път, отбелязва изданието.

"От години европейските правителства казват, че е неразумно и немислимо една страна да напусне еврозоната", пише лондонският кмет в "Дейли телеграф". "Но тази втора опция сега е почти неизбежна и колкото по-скоро се случи, толкова по-добре".

Той намекна, че "разточителното" поведение на Гърция е било окуражавано от членството й в еврозоната. "Еврото влоши финансовата криза, окуражавайки някои страни да се държат толкова безразсъдно, колкото самите банки", казва още Джонсън.

"Предполага се, че сме ангажирани в тази спасителна система, за да защитим банките, включително нашите собствени. Но след като има страх от дефолт, след като несигурността продължава, доверието няма да се върне в цяла Европа", подчертава кметът на британската столица.

Междувременно новият правителствен говорител в Атина Елиас Мосиалос заяви, че референдум за реформа на гръцката конституцията ще има през есента, „за да се опитаме да сложим край на сегашната криза, пред която е изправена страната“.

"Референдум ще има през есента, а през септември той ще бъде предшестван от широк диалог, в който ще бъдат поканени да участват всички граждани, желаещи да изразят гледната си точка", заяви днес пред журналисти Мосиалос.

"Конституционна реформа ще включва преди всичко самата политическа система и трусовете, които сега тя преживява", допълни говорителят без други уточнения.

Според проучвания на общественото мнение гърците са изгубили всякакво доверие в политическата и съдебната система, които изобщо не успяха да изкоренят ширещата се корупция в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още